Plângerea penală pe numele lui Băsescu, redactată şi semnată. Ponta este primul semnatar

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Plângerea penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, în care şeful statului este acuzat de ameninţarea şi şantajarea senatorul PSD Gabriela Firea, membru al comisiei Nana, a fost definitivată, a anunţat marţi premierul Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament. Plângerea penală urmează să fie depusă în cursul zilei de astăzi la Parchet.

"Am fost primul care am semnat. Nu e un gest al PSD sau al coaliţiei de guvernare. Dacă parlamentarul şantajat de preşedinte făcea parte din orice grup parlamentar, PPDD, PDL, PNL, aş fi semnat cu aceeaşi convingere că un preşedinte nu are voie să ameninţe un membru al Parlamentului doar pentru ca acesta face parte din comisia care anchetează o anumită situaţie. E un gest intolerabil! Prin ceea ce a făcut duminică, Băsescu a aruncat în aer şi a dat o impresie foarte clară că Traian Băsescu e cel care controlează justiţia. Eu nu cred că este aşa. E cea mai mare lovitură dată credibilităţii justiţiei", a declarat Victor Ponta.

Acţiunea vizează declaraţiile făcute duminică seară la Realitatea Tv care au vizat-o pe senatorul PSD Gabriela Firea, membru al comisiei Nana. Şeful statului declarase că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana, transmiţându-i Gabrielei Firea că "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului".

"Doamna cunoscătoare, doamna căsătorită tot cu un comandant, cu primarul de la Voluntari. Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", declarase Traian Băsescu.

Această declaraţie a fost interpretată de Gabriela Firea şi de premierul Ponta drept un şantaj direct şi o ameninţare, motiv pentru care au anunţat luni depunerea unei plângeri penale pe numele preşedintelui.

"Pentru a se dovedi că justiţia nu ascultă ordinele lui Băsescu, era absolut necesară această acţiune din partea noastră. Mă aştept ca mulţi parlamentari, indiferent de apartenenţa lor politică să înţeleagă că trebuie apărată instituţia Parlamentului şi independenţa justiţiei. Sunt convins că fiecare dintre noi ar trebui, când face declaraţii pro sau contra acestei iniţiative, să se gândească ce s-ar fi întâmplat, mă refer aici la Crin Antonescu direct, dacă ar fi fost ameninţată soţia domniei sale şi Băsescu ar fi spus "Ai grijă, doamna Vălean, că nu-ţi mai ajunge soţul acasă!? Sunt convins că ar fi reacţionat ca şi mine, sesizând autorităţile şi instituţiile statului", a adăugat premierul Ponta, adăugând că se aşteaptă că plângerea să nu fie semnată de unii parlamentari din "laşitate".

"Că suntem 2 sau 200, e, până la urmă, conştiinţa fiecăruia. Nu cred că vreun parlamentar poate spune că e bine ce a făcut Băsescu. Unii dintre ei, de laşitate, nu vor avea curaj să-l supere pe Băsescu cu această plângere", a adăugat premierul.

Şeful statului a răspuns luni la acuzaţii, transmiţând că afirmaţiile lui Victor Ponta sunt "în tonul acţiunilor şi al declaraţiilor mincinoase cu care ne-a obişnuit deja şi care i-au adus un umilitor renume de mincinos", premierul fiind mai preocupat de protejarea baronilor decât de nevoile românilor. În opinia şefului statului, premierul calcă în picioare interesele cetăţenilor în timp ce îi alimentează cu minciuni despre achiziţionarea ilegală a terenurilor de la Nana.

Ca urmare a declaraţiilor făcute de Gabriela Firea care a spus că se teme pentru familia sa, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, i-a transmis public acesteia că nu are niciun motiv să se teamă: "Dorim să o asigurăm pe doamna senatoare că România este un stat de drept şi că, dacă soţul domniei sale nu a comis nicio ilegalitate în procesele de retrocedare şi de restituire pe care le-a aprobat ca primar al oraşului Voluntari, atunci nu are de ce să fie îngrijorată sau să se simtă intimidată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne