Planul lui Orban după ce PSD i-a luat faţa pe legile justiţiei. Reacţia lui Cazanciuc: E o insultă la adresa românilor

Premierul Ludovic Orban la reuniunea CNT pentru Dialog Social, 26 noiembrie 2019
Premierul Ludovic Orban la reuniunea CNT pentru Dialog Social, 26 noiembrie 2019 (gov.ro)

Guvernul va decide joi, înainte de a veni în Parlament, forma finală a legilor pe care îşi asumă răspunderea, a transmis miercuri premierul Ludovic Orban, în condiţiile în care PSD a reuşit să opereze în Senat două modificări la Legile Justiţiei, respectiv prorogarea intrării în vigoare a prevederilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor şi trecerea de la completurile de 2 la 3, lucru pe care liberalii voiau să-l facă prin asumarea răspunderii.

În acest context, Orban nu exclude ca aceste articole să nu mai fie în proiectul de asumare ce va fi prezentat mâine Parlamentului.

"În cadrul unei ordonanţe de urgenţă care a fost dată de domnul Tudorel Toader când s-a întors de la Comisia de la Veneţia, în cursul dezbaterii şi aprobării legii de aprobare a ordonanţei, s-au introdus aceste amendamente care prorogă termenul. Noi am convocat şedinţă de guvern mâine la ora 10:00, când expiră termenul în care parlamentarii pot să depună amendamente la cele 3 proiecte de lege. Evident vom lua act de acest vot la Senat şi vom decide în consecinţă", a declarat miercuri premierul.

Întrebat de presă ce anume înseamnă "în consecinţă", Orban a răspuns: "Aşteptăm să vedem şi amendamentele. Nu pot să vă dau răspunsul la întrebare până nu ne parvin amendamentele care sunt depuse de parlamentari."

La întrebarea dacă de principiu renunţă la cele două modificări, Orban a răspuns că este posibil ca Guvernul să nu mai includă în proiectul care vizează legile justiţiei decât "acea prorogare de termen care vizează creşterea vechimii de la 2 la 4 ani (la INM n.r.)".

"E posibil, în schimb, să primim alte amendamente care pot să ducă la abrogare şi atunci vom discuta. Sau prorogarea termenului pe o perioadă mai lungă. Nu pot să anticipez eu acum care vor fi amendamentele formulate de parlamentari”, a susţinut premierul.

Replica PSD nu s-a lăsat aşteptată:

Astfel, vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc (PSD) a susţinut că asumarea răspunderii de către Guvern pe unele prevederi din legile Justiţiei este "o insultă, o sfidare la adresa Parlamentului şi la adresa românilor”.

"Nu este un absurd, e o insultă, pur şi simplu, la adresa Parlamentului, la adresa poporului român. Am încercat să explic la nivelul Biroului permanent astăzi că aceste proiecte de lege din asumarea răspunderii pe pachetul de Justiţie au rămas practic fără obiect. Noi am decis în Comisia juridică de ieri să prorogăm termenul referitor la pensionarea anticipată la 20 de ani, cu 2 ani, nu cu un an (ca în forma Guvernului - n.r.), de asemenea să prorogăm intrarea în vigoare a completelor de trei cu un an. Votul în Comisia juridică a fost unanim. CSM şi MJ au susţinut acest punct de vedere. E o soluţie foarte bună în momentul de faţă pentru a lua o eventuală presiune asupra sistemului judiciar. (...) Astăzi, în plen, proiectul a primit un vot unanim. Toată lumea a fost de acord. E o procedură parlamentară care s-a finalizat clar. Astăzi, proiectul a plecat la promulgare, la preşedinte. Practic, acest proiect a rămas fără obiect", a afirmat, miercuri, Cazanciuc, citat de Agerpres.

Totodată, Cazanciuc a anunţat că până joi, la ora 10,00, vor fi trimise din partea Parlamentului amendamente, prin care se va solicita Guvernului "să îşi retragă proiectul, pentru că deja această chestiune a fost soluţionată aşa cum cere Constituţia".

"Eu cred că nu au cum să nu dea curs acestei solicitări. Deci, nu ai cum să îţi asumi răspunderea pe o chestiune care a fost deja stabilită. O să fie o situaţie absolut jenantă să ajungă la preşedinte două proiecte de lege cu acelaşi obiect (...) Guvernul trebuie să constate că pe acest pachet a rămas fără obiect, cel puţin chestiunea referitoare la cele două prorogări de termene. Chestiunea cu INM nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de presiune. Este pur şi simplu o manipulare, o sfidare. Guvernul vine să gireze ceea ce a făcut CSM, adică nimic pur şi simplu", a susţinut social-democratul.