Planul PSD dacă pierde alegerile: Furăm cât putem un an, stăm un an în Opoziţie şi în 2016 revenim pe un cal alb

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)

Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a vorbit despre scenariul în care PSD pierde alegerile prezidenţiale din noiembrie. Planul celor de la PSD, din perspectiva lui Lăzăroiu, este cât se poate de firesc - mai fură cât pot pentru un an, facem provizii, stau un an în opoziţie şi revin în 2016 pe un cal alb. Însă elementul destabilizator al planului ar putea fi DNA, care s-a dovedit foarte eficientă în ultima vreme în combaterea corupţiei.

"Nu ştiu câţi dintre voi aţi remarcat, dar Ponta a zis un lucru interesant în tot delirul lui de campanie de la congresul PSD. Că, dacă va pierde alegerile prezidenţiale, va demisiona din funcţia de şef al partidului. Bun, nu ştiu dacă a plâns anticipat cineva în sală la gândul că Ponta "se duce" orice ar fi sau dacă asta îl va mobiliza pe activistul pesedist mai tare în campanie. Mie mi s-a părut că a fost mai mult rezultatul unei înţelegeri cu baronii de care Ponta depinde aşa cum depindeţi voi de aer şi apă. Adică un târg simplu: câştigi, pleci, pierzi, pleci. Aşadar, dacă pierde, PSD scapă de Ponta. Dar nu va bucuraţi. Noi nu scăpăm", a precizat Lăzăroiu.

Fostul consilier prezidenţial a explicat că Ponta va rămâne premier, pentru că PSD nu va risca să piardă guvernarea prin abandonarea celei mai înalte poziţii executive pe care o deţine. După care PSD va fi preluat de Dragnea, cel mai probabil, susţine acesta, adăugând că sciziunea nu va fi fără consecinţe pentru partid şi nici pentru viaţa politică în ansamblu.

"Consecinţele se vor transpune într-o imediată remaniere guvernamentală. Această remaniere va sta sub semnul: afară cu "tehnocraţii"! "Abramburica" de la finanţe, băieţii ăia mai spălaţi de la energie şi alţi oameni noi cu portofolii importante vor zbura până la Revelion din fotolii. Partidul, adică Dragnea, va pune mâna pe toate pârghiile guvernamentale. Ponta nu va mai fi evident un decident. Toate hotărârile importante se vor lua în Kiseleff, nu la Palatul Victoria", a explicat Lăzăroiu.

În opinia acestuia, PSD va încerca să salveze ce se mai poate salva, căci imaginea se va face ţăndări după eşecul de la prezidenţiale. Cel mai probabil PSD va acţiona cu mai multă seriozitate, mai puţine "glumiţe şi hăhăieli", dar şi "mai multă hoţie şi şmecherii bine ascunse sub preş".

"Şi să va spun şi de ce. Pentru că PSD e conştient că va fi nevoie până la sfârşitul lui 2015 să treacă în opoziţie. Aţi făcut ochii mari, nu? Ei, bine, n-ar trebui să va mire, dacă înţelegeţi contextul. Preşedintele va veni de undeva din opoziţie, oricine ar fi el. Preşedintele va fi suficient de popular ca PSD să evite o coliziune cu el. Opoziţia, într-un fel sau altul, va avea mai mult vânt în pânze decât până acum. Perspectivele pentru partidul aflat la guvernare sunt destul de sumbre pentru 2016. Pentru că începe decontul unei recesiuni care deja îşi arată colţii. Şi atunci planul PSD e cât se poate de firesc. Mai furăm cât putem un an şi pe urmă o întindem cu banii. Facem provizii, stăm un an în opoziţie şi revenim în 2016 pe un cal alb", este scenariul lansat de Lăzăroiu.

"Însă acest plan are o complicaţie: DNA. Furi, dar nu ştii dacă scapi în libertate. Şi atunci e nevoie şi de protecţie. Aici va fi interesant de văzut ce s-ar putea întâmpla. Pentru că nici partidele din opoziţie nu prea iubesc DNA, mai ales că în 2016 se pregătesc să vină la guvernare. Să nu va surprindă deci dacă la anul, până prin martie, toate partidele parlamentare vor decide "un pic de reorganizare" prin justiţie. Să nu ziceţi că nu v-am spus", a adăugat acesta.

În încheiere, fostul ministru susţine că lui Ponta nu o să-i placă poziţia de "marioneta lui Dragnea" şi nici că într-un an de zile trebuie să se pregătească să fie "Mr. Nobody", dar, ştiind că, măcar un an, PSD nu are interes să-l schimbe, va juca şi el tare - şi va încerca să joace cu preşedintele în funcţie, nu cu partidul.