Planurile ministrului Culturii cu celebra operă a lui Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului"

Celebra operă a sculptorului Constantin Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului" - va fi găzduită într-o primă fază la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", însă în viitorul apropiat va fi itinerată în ţară, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii, a anunţat ministrul Culturii.
"Cuminţenia Pământului", celebra operă a sculptorului Constantin Brâncuşi
"Cuminţenia Pământului", celebra operă a sculptorului Constantin Brâncuşi (Facebook.com/Corina Şuteu)

Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" este, în prezent, cea mai vizitată instituţie muzeală din Bucureşti, iar mutarea "Cuminţeniei Pământului" în acest spaţiu este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine, a scris duminică, pe contul său de Facebook, ministrul Culturii, Corina Şuteu.

"Într-adevăr, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituţie este atipică. Modalitatea de achiziţie a "Cuminţeniei Pământului" a fost, însă, ea însăşi o premieră pentru România, iar Ministerul Culturii îşi doreşte să creeze un cadru dedicat, unic, pentru această lucrare, care să servească drept punct de plecare pentru o regândire contemporană a Muzeului Satului în integralitatea sa, începînd cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice şi menit integrării acestei opere în ansamblul artistic de la Şosea", a declarat Corina Şuteu.

Această regândire a Muzeului Satului pornind de la "Cuminţenia Pământului", dincolo de percepţia publică actuală, reprezintă în ultimă instanţă, potrivit ministrului Culturii, recunoaşterea naturii prin definiţie vii a muzeului ca instituţie.

"Faptul că, într-o primă fază, "Cuminţenia Pământului" va fi găzduită de Muzeul "Dimitrie Gusti" nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc", a adăugat oficialul.

În ceea ce priveşte construcţia unui Atelier Brâncuşi în spaţiul Muzeului Satului, Corina Şuteu a subliniat faptul că un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii.