Platforma DA: Igor Dodon şi fratele său au monopolizat exportul de fructe în Rusia

Alexandr Slusari şi Andrei Năstase la Piaţa Centrală din Chişinău
Alexandr Slusari şi Andrei Năstase la Piaţa Centrală din Chişinău (facebook.com/Alexandr Slusari)

Partidul Politic Platforma DA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia în domeniul exportului de fructe în Federaţia Rusă şi i-a acuzat pe Igor Dodon şi fratele acestuia că ar fi monopolizat şi secretizat lista potenţialilor exportatori de fructe la Moscova.

Vicepreşedintele PPDA Alexandr Slusari a menţionat joi, 16 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în comun cu Andrei Năstase şi Aliona Mandatii că în luna iunie a negociat cu fostul premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, extinderea listei de exportatori de fructe iar, ulterior, reprezentanţii Rosselihoznadzor au venit în R. Moldova şi au acceptat extinderea listei de exportatori de la 130 la 509 companii. Însă procesul ar fi fost oprit la indicaţia lui Igor Dodon.

„În modul cel mai obscur, la Moscova a intervenit fratele lui Igor Dodon, Alexandru Dodon, care este 'responsabil' de acest segment şi finanţarea de acolo spre Chişinău. Astfel, lista exportatorilor a fost blocată.

Mai mult, ministrul Agriculturii fără consultări cu asociaţiile din domeniu, fără respectarea principiului transparenţei a intervenit abuziv şi a trimis în Rusia o altă listă. Toate acestea au dus doar la pierderea timpului şi crearea artificială a unei incertitudini. Nimeni nu ştie ce se întâmplă”, a notat Slusari.

Parlamentarul afirmă că sectorul exportului de fructe este controlat de Igor Dodon de mai mulţi ani, când şi-au împărţit zonele de influenţă cu Plahotniuc.

„În iunie 2019, eu am avut o întâlnire cu Dmitri Medvedev. El mi-a spus că la noi e un dezastru în această listă, că există mai mulţi intermediari decât producători”, a adăugat politicianul, precizând că acestea ar plăti anumite sume de bani lui Igor Dodon, în schimbul privilegiilor. Cele mai multe fiind înregistrate în regiunea transnistreană şi cea găgăuză.

„Din 130 de firme doar 20 se ocupă cu recoltarea fructelor în rest sunt companii intermediare care nu au nici livezi şi nici infrastructură post-recoltare. Cu toate acestea, firmele din regiunea transnistreană au creat un coridor de reexport al merelor din Polonia şi din Ucraina, ceea ce a prejudiciat grav imaginea R. Moldova”, a mai subliniat Alexandr Slusari.

În concluzie, membrii Platformei DA au anunţat că vor cere demisia ministrului Agriculturii, Ion Perju, dacă acesta nu va face transparenţă în cazul exportului de fructe în Rusia.