Pleacă Tarcea. Corina Corbu, judecătoare achitată într-un dosar de corupţie, validată la şefia Înaltei Curţi

Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ),
Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ), (Florin Chirila/Epoch Times)

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a validat-o, joi, pe Corina Corbu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în urma interviului susţinut în faţa membrilor CSM.

Corina Creţu a fost singura în cursa pentru şefia ÎCCJ, în contextul în care actuala şefă a instituţiei, Cristian Tarcea, nu a mai vrut să candideze pentru un nou mandat pentru că "a obosit" şi pentru că "ce am văzut, ce am trăit şi ce am simţit m-a făcut să-mi fie extrem de dor să trăiesc printre oameni obişnuiţi cu foarte mult bun-simţ, cu foarte multă onestitate şi cu mai puţină imaginaţie".

În cadrul audierilor de astăzi, Cristina Tarcea a acuzat, potrivit G4media.ro, că procedura de desemnare este nelegală. Mai precis, procedura ar fi trebuit să fie declanşată la 30 de zile după vacantarea funcţiei, aşa cum arată modificările făcute de coaliţia PSD-ALDE la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Or, mandatul lui Tarcea expiră la jumătatea lunii septembrie. Declaraţia a iscat contre între Cristina Tarcea şi şefa CSM, Lia Savonea.

Reamintim că judecătoarea Corina Corbu, şefa Secţiei de contencios administrativ din cadrul ÎCCJ, a fost achitată definitiv de instanţa supremă în dosarul de corupţie în care a fost vizată şi colega sa Gabriela Bîrsan. Chiar dacă a fost achitată, semnele de întrebare rămân. Detalii aici.