Pleşu: Cu de-alde Cioloş ne plictisim! Nouă ne plac circarii - sunt "haioşi", tîlhari veseli şi caftangii de cartier

Dacian Cioloş nu e pe placul românului - nu se înfurie ca un miliţian, nu dă capete-n gură preopinenţilor, nu se dă mare. Nouă ne plac circarii, băieţii de băieţi, istericii de bodegă, a scris Andrei Pleşu, în stilul său ironic deja consacrat.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chirilă)

Competenţa este luată peste picior de campioni ai tupeului, onestitatea e batjocorită de saltimbanci de duzină, iar decenţa e înfierată de vedete ale neruşinării, a atras atenţia scriitorul Andrei Pleşu, într-un articol publicat în Dilema Veche.

"E foarte interesant ("specific naţional"?) ce bombăneli (birocratice, partinice, grobiene) încasează dl Dacian Cioloş. E libertate! Putem să-l facem fiul natural al miliardarului Soros, eminenţa cenuşie a dezastrului de la Colectiv, bubos, stupid, impostor, cinic şi tot ce ne mai trece prin capul nostru "obiectiv", "analitic", "deontologic", golănesc. E clar: dl Dacian Cioloş nu e ce trebuie. Nu e pe placul românului. Nu se înfurie ca un miliţian, nu dă capete-n gură preopinenţilor, nu se dă mare. Nouă ne plac circarii, băieţii de băieţi, istericii de bodegă. Ăia da! Sînt "haioşi", distractivi, tîlhari veseli şi caftangii de cartier. Cu de-alde Cioloş ne plictisim! Aşa că dăm cu el de pămînt", a precizat Pleşu.

Potrivit scriitorului, "opinia publică" este modelată, la noi, pe un ton răstit, de inşi care, până una-alta, n-au făcut nimic pentru ţărişoară, dincolo de un zgomot de iarmaroc. Inşi de care, peste câţiva ani, nu-şi va mai aminti nimeni.

"Competenţa e luată peste picior de campioni ai tupeului, onestitatea e batjocorită de saltimbanci de duzină, decenţa e înfierată de vedete ale neruşinării. Aşa stînd lucrurile, nici că mai contează cine ne conduce. Ecranele de televiziune, foile de gazetă, sediile de partid sînt împînzite de impostori obraznici, bucuroşi că sînt contemporani cu ei înşişi. Au cu toţii un aer de eternitate infailibilă, de plimbăreţi inamovibili pe coridoarele puterii şi ale presei", a afirmat Pleşu.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.