Pleşu: "Fac această propunere ca toţi care avem doctorate cât de cât normale să ne autosuspendăm" (video)

Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)
Se încarcă player-ul...

Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22 au organizat marţi, 8 septembrie 2015, dezbaterea "Plagiatul ca stare a naţiunii", moderată de Gabriel Liiceanu şi Mircea Dumitru iar Epoch Times a transmis dezbaterea LIVE.

În cadrul dezbaterii, Andrei Pleşu a declarat că se ştie cât e clasa politică în general de dispreţuitoare faţă de intelectuali, dar, în acelaşi timp, "o subversivă nevoie de a achiziţiona ceea ce cei dispreţuiţi au, spune ceva".

"Dar m-am gândit şi eu că ştim cât e clasa politică în general de dispreţuitoare faţă de intelectuali", a continuat Pleşu. "În acest efort de a căpăta titluri academice, se ascunde şi un fel de idee subînţeleasă că titlul academic înseamnă totuşi ceva. Există o onorabilitate a titlului academic, a meritului academic. Asta mi-a adus aminte de o secvenţă din minunatul film al lui Walt Disney - Cartea junglei, în care, cum ştiţi, un cimpanzeu dansează şi spune: "I want to be like you!".

E ceva în această aspiraţie la onorabilitatea academică care e încurajator, a reiterat Pleşu. "E o iubire-ură pentru categoria care are acest titlu şi care îl ţine numai pentru ea. Să avem toţi acest titlu! Este şi o temă democratică aici. De ce numai unii să aibă titluri? Nu suntem într-o lume a egalităţii? Nu vrem să fim cu toţii? Ce e discriminarea asta?

Prin urmare, a continuat Pleşu, văd şi ceva de ordinul asta, în care dispreţul, dar în acelaşi timp (şi) o subversivă nevoie de a achiziţiona ceea ce cei dispreţuiţi au, spune ceva. E un pas înainte", a mai notat Andrei Pleşu.

"Da' de ce nu vorbim şi de prostie?"

Andrei Pleşu a continuat adăugând "o vorbă pe care o spunea mereu înainte de '89 un mare critic literar al nostru care a dispărut între timp, Lucian Raicu. De câte ori se discutau teme grave şi se făceau analize complexe - cum am făcut şi noi în seara asta - Lucian Raicu spunea ieşind dintr-o tăcere prelungită în general: "Da' de ce nu vorbim şi de prostie?". Pentru că în toată povestea asta există şi o componentă uriaşă de prostie.

Cât de prost trebuie să fii, sau de nebun, sau de lacom ca să nu îţi dai seama că până la urmă tot o păţeşti, sau există măcar riscul s-o păţeşti?, a reiterat Pleşu.

"Forma asta de prostie a apărut în jurul scandalului Ponta, când el însuşi şi ministreasa lui de învăţământ, doamna Andronescu, au explicat incidentul spunând că la data când şi-a făcut el doctoratul nu era încă o lege a ghilimelelor.

Ideea că citarea s-a inventat în 2012 merită un doctorat, potrivit lui Pleşu. "Asta înseamnă că nici dl Ponta, nici dna Andronescu nu au o idee clară despre cum se face nu un doctorat, ci despre cum se face un text publicabil; că trebuie să citezi, să te referi la surse. Deci e aproape o inocenţă aici. De ce nu folosim şi cuvântul prostie."

Pleşu: Încă doi paşi de aici încolo

Andrei Pleşu a declarat ca anticipeză încă doi paşi de aici încolo.

"Asta a fost faza pe doctorate. Urmează faza pe brevete. Eu vă asigur că va apărea la un moment dat ideea că e bine, ca să fii ministru, să ai şi un brevet de invenţie, ceva. O să avem brusc generaţii de demnitari inventatori.

Faza finală va fi faza pe Academie. Se va umple Academia de inventatori şi doctori din politică. Mă mir, sunt unele încercări şi unele reuşite chiar, dar mă aşteptam la o năvală mai substanţială. Încă nu s-a întâmplat, încă suntem la nivel de relaţii mici."

Pleşu: O să apară nişte emisiuni în care se va vorbi despre faptul că suntem nişte plagiatori ordinari

Eu nu îmi fac iluzii, deşi încerc să gândesc pozitiv, că, şi această întâlnire foarte utilă va avea consecinţe substanţiale, a adaugat el. "Vă spun ce se va întâmpla: o să apară nişte emisiuni în care se va vorbi despre faptul că dl profesor Mircea Dumitru, dl profesor Liiceanu, eu însumi suntem nişte plagiatori ordinari şi avem tupeul să vorbim de plagiatele altora.

Eu nu văd o ieşire din chestia asta. Mai există şi tema: domne', ce-are poporul cu plagiatele? Ştiu ei, votanţii, ce e aia plagiat? Îi interesează pe ei să fie titluri corecte? Altele au ei în sufletele lor.

Pleşu: Fac această propunere ca toţi care avem doctorate cât de cât normale să ne autosuspendăm

Singura soluţie eficace pe care Andrei Pleşu şi-o poate imagina, "dar îmi dau seama că e utopică, ar fi, şi fac această propunere cu modestie în seara asta: ca toţi care avem doctorate cât de cât normale să ne autosuspendăm - asta e formula la modă acum - din categoria de purtător de titlu de doctor. Hai să ne depunem toţi titlurile, să spunem că, până nu şi le depun ceilalţi, noi nu mai vrem să le avem.

Eu sunt gata să îmi depun titlul de doctor. Eu cred că asta ar fi aşa o soluţie de masă să umplem presa de liste cu doctori în diverse domenii care declară că până nu se reglează problema corectitudinii obţinerii titlurilor de doctori, ei îşi suspendă calitatea de doctorat" a concluzionat Andrei Pleşu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne