Pleşu: "Pe scena publică domnesc: ambiţia, mediocritatea, lăcomia"

În România nu există previzibilitate instituţională, nu există neutralitate administrativă, nu există garanţie legislativă. Rezultatul, pentru cetăţean, este o stare de nesiguranţă cronică, de vulnerabilitate dinaintea oricărui tip de abuz, susţine Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chirilă)

În România lui Ciorbea şi Ghiţă - ţară ce a putut permite fenomene precum transformarea unui fost prim ministru (Ciorbea), într-o tristă praştie de partid - cetăţenii trăiesc "într-o mare de arbitrar", expuşi fără încetare unui pericol greu de localizat şi greu de anticipat, opinează, într-un amplu articol publicat pe blogurile Adevarul, scriitorul Andrei Pleşu.

"Cu alte cuvinte, ai sentimentul, ca cetăţean, că eşti, prin statutul tău precar, victima potenţială a unei nebuloase, în care bunul plac, hazardul şi tot soiul de interese private îţi hotărăsc destinul. O ţară care nu coagulează ca „stat” e o ţară ai cărei cetăţeni nu sunt apăraţi de nimeni şi de nimic. Viaţa e o chestie de noroc, reuşita sau eşecul nu depind de prestaţia individuală, ci de mecanismul obscur al unor „reţele” scăpate de sub control. O ţară care nu este încă un stat este o ţară în care rigoarea impersonală a legilor şi a moralei publice e înlocuită prin capriciu personal, prin spirit de gaşcă, prin lupta pentru putere a unei minorităţi politice împotriva altei minorităţi politice. Pe scena publică domnesc: ambiţia, mediocritatea, lăcomia, suficienţa, alianţele lucrative. Într-un cuvînt: în vreme ce statul adevărat impune prin suveranitatea lui impersonală, statul eşuat, sau inexistent, se identifică, în mod nelegitim, cu mici adunături de persoane care vor să confişte decizia naţională în interes propriu", adaugă fostul ministru.

Ilustrative pentru timpurile pe care le trăim sunt cazurile Ciorbea (Avocatul Poporului pentru a carui concediere au semnat peste 130.000 de mii de romani n.r.) si cazul Ghită, "un băiat cu alură de golănaş insignifiant a devenit vedetă naţională", scrie Pleşu în articolul ce poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne