"Plicul negru" de la ANAF stârneşte revolta prahovenilor

(photos.com)

Îmbulzeală mare la sediul ANAF Ploieşti după ce zeci de mii de prahoveni au fost somaţi să plătească în plus pentru veniturile obţinute în 2012, iar vestea proastă a venit în plicuri negre. ANAF le cere oamenilor să plătească 468 de lei pentru CAS indiferent de valoarea venitului obţinut în acel an.

Cu sigla ANAF deasupra, numele şi adresa contribuabilului în dreapta, plicul negru cu "decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012" a aterizat în casele multor prahoveni care au dat buzna unul după altul la sediul instituţiei din Ploieşti pentru a cere explicaţii.

"Oamenii sunt nervoşi, agitaţi, tracasaţi. Plicul negru e şocant. E o chestiune de impact vizual, emoţional asupra individului. Plicul criminal, moartea neagră, doliu în buzunarele contribuabililor - ăsta a fost mesajul", a declarat, pentru Epoch Times, unul dintre ploieştenii vizaţi de inspectorii ANAF.

Potrivit observatorulph.ro, ANAF a trimis în Prahova zeci de mii de somaţii privind plata CAS-ului datorat de persoane fizice pentru venituri din 2012, unele derizorii, de câţiva lei, pentru venituri din dobânzi bancare, inclusiv alocaţii pentru elevi. Mulţi dintre cei somaţi au plătit însă CAS-ul fiind angajaţi chiar la stat (profesori, sau angajaţi din cadrul sistemului de ordine publică şi siguranţă naţională).

ANAF susţine că indiferent de valoarea venitului obţinut, contribuabilul trebuie să plătească 468 de lei pentru CAS, pe 2012, calculat la valoarea salariului minim pe economie, care atunci era de 700 de lei, respectiv 8.400 de lei anual.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.