Ploile torenţiale şi tornadele sunt provocate de încălzirea globală

(photos.com)

Terra se confruntă tot mai des cu fenomene climatice extreme. Specialiştii au arătat că încălzirea globală afectează parcursul natural al curenţilor de aer, ceea ce le permite să crească în intensitate şi să provoace tot mai multe ploi torenţiale, uragane sau tornade.

Conform unui studiu realizat de experţi, frecvenţa dezastrelor naturale pe timpul verii a crescut în anii 2000, faţă de anii 1980 şi 1990.

România este şi ea scena acestor fenomene meteorologice, respectiv tornadele au devenit ceva obişnuit în ţara noastră, iar inundaţiile nu mai sunt o excepţie.

Specialiştii de la Institutul de cercetare a impactului schimbărilor climatice din Potsdam au afirmat că valurile de căldură şi temperaturile ridicate, precum şi ploile torenţiale apar tot mai des în emisfera nordică.

"Noi încălzim atmosfera emiţând dioxid de carbon din combustibili fosili, dar frecvenţa valurilor de căldură devastatoare în regiuni precum Europa sau SUA pare disproporţionată", a afirmat Dim Coumou, autor al studiului privind fenomenele climatice extreme, pentru Reuters.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbările climatice perturbă fluxul curenţilor, care se deplasează de la vest la est în jurul Terrei şi formează valuri înalte în atmosferă, care provoacă fenomene extreme deoarece stagnează şi cresc în intensitate. La apariţia fenomenelor climatice extreme poate contribui şi aerul rece rezultat din topirea gheţarilor.

Studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Science arată că au avut loc şapte exemple de fenomene extreme din anii 2000, faţă de trei în anii '90 şi patru în anii '80.

Majoritatea statelor au căzut de acord să accepte până în 2015 un acord ONU pentru combaterea schimbărilor climatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură