PMP cere retrimiterea legii CAS în Parlament. Blaga se opune (video)

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Materialul video cu conferinţa susţinută de Cristian Diaconescu pe pagina originală a articolului Epoch Times

Prezidenţiabilul PMP Cristian Diaconescu a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că formaţiunea pe care o reprezintă îi solicită preşedintelui Traian Băsescu să retrimită legea reducerii CAS în Parlament.

„PMP solicită preşedintelui României retrimiterea legii CAS pentru discutarea sa în Parlament. Suntem puşi în situaţia de a constata că după trei săptămâni de dezbateri publice, unele mai interesante ca altele, am constatat faptul că cei de la guvernare nu au capacitatea de a oferi argumente în ceea ce primeşte sustenabilitatea acestui proiect. Din acest punct de vedere, nu numai afirmaţiile politice sunt cele care ar trebui avute în vedere, dar şi cele ale mediului de afaceri, ale celor care dintr-o perspectivă tehnică s-au uitat la acest act normativ”, a declarat Cristian Diaconescu.

Fostul consilier prezidenţial a subliniat că seria de declaraţii ale guvernanţilor pe marginea acestui subiect nu a reuşit să dovedească sustenabilitatea unui astfel de proiect.

„Sigur, am auzit o serie de explicaţii din partea lui Victor Ponta. Se invocă încasări de 2,6 miliarde din creşterea accizei pe combustibil, parcă ne amintim că aceşti bani urmau să vină la infrastructură, aşa cum spunea un fost ministru, actual purtător de cuvânt al PSD. De asemenea, un alt fost ministru din Guvernul Ponta, domnul Voinea, spunea că s-au pierdut 670 de milioane de lei deoarece s-a amânat aplicarea acestei accize. Deci este o mare minciună şi un dispreţ faţă de o motivare economică decentă legată de o măsură bună, în principiu, dar care trebuie adoptată pe baza strict economice şi nu pe baza electorală. Observăm câtă neseriozitate, bătaie de joc ce perverteşte o măsură interesantă şi necesară, lăsând-o doar că un manifest politic”, a mai declarat Diaconescu.

Pe de cealaltă parte, preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat că nu susţine propunerea lui Cristian Diaconescu de a-i cere preşedintelui să retrimită legea în Parlament.

"Nu. Noi ne-am explicat foarte clar punctele de vedere, rezervele faţă de Guvern pe care le-a avut şi FMI, nu numai PNL şi PDL, împreună am avut aceste discuţii cu FMI. Guvernul trebuie să vină şi să spună care sunt resursele pentru a putea demara acest proces necesar, dar noi am votat în unanimitate în Parlament, şi noi, şi colegii de la liberali, pentru această măsură", a declarat Vasile Blaga, potrivit mediafax.ro.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat sâmbătă, la Sinaia, că, în opinia lui, măsura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, promovate de premierul Victor Ponta fără indicarea sursei de acoperire a deficitului bugetar, reprezintă o măsură „bolşevică” şi o „înşelătorie electorală”.

„Reducerea contribuţiei asigurărilor sociale este o măsură bolşevică atunci când nu spui şi sursele din care acoperi această măsură. Este o înşelătorie electorală care a fost în unanimitate votată în Parlament. Parlamentarii aveau obligaţia să spună (...) vrem să vedem pe bani cum se acoperă, dacă ne puneţi taxe noi sau nu. Când timp te pretinzi a fi de dreapta nu poţi să accepţi o asemenea măsură fără a şti cum se acoperă costurile acestei măsuri. Când nu vrei să ştii costurile şi, lasă că îi păcălim noi pe români, după alegerile prezidenţiale le arătăm noul buget şi noul Cod fiscal, nu ai nimic comun cu dreapta. Un om de dreapta este un om care în primul rând face calcule când scoate obiective economice pe gură, le poate argumenta, le poate susţine. A fost o măsură anunţată prematur, eu nu spun că nu trebuie aplicată, trebuie aplicată dacă ştim sursele de finanţare pentru ea”, a declarat Traian Băsescu.

Legea privind reducerea CAS cu 5%, care a trecut deja prin Parlament, a ajuns la şeful statului pentru promulgare, însă s-a ajuns într-un impas după o întâlnire de la Cotroceni între Traian Băsescu şi premierul Ponta însoţit de ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, care nu l-au convins pe Băsescu că măsura este sustenabilă.