PNL depune moţiunea simplă "Fondurile europene în Guvernarea PSD - între Făt-Frumos şi Fata Morgana"

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga (Epoch Times România)

Grupul parlamentar al PNL a depus miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă intitulată "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt-Frumos şi Fata Morgana", demers parlamentar adresat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Liberalii susţin, în textul moţiunii, că România se confruntă cu o situaţia dezastruoasă a absorbţiei fondurilor europene în timpul guvernării Ponta, cu lipsa unei strategii coerente din partea actualului Guvern în gestionarea transparentă a banilor de la UE şi în privinţa implementării unei legislaţii funcţionale care să permită atragerea integrală a alocărilor financiare ce ne revin în exerciţiul financiar 2014-2020.

În opinia celor din PNL, România are nevoie de o mobilizare rapidă a tuturor forţelor pentru absorbţia fondurilor europene pe care le are la dispoziţie, mai ales cele din exerciţiul financiar 2014-2020.

"Este important să nu repetăm greşelile trecutului, să acţionăm eficient pentru a dezvolta proiecte naţionale de susţinere a dezvoltării economice şi sociale cu ajutorul finanţărilor nerambursabile. România este, în prezent, codaşa Uniunii Europene în accesarea fondurilor nerambursabile, în timp ce reprezentanţii Guvernului Ponta, în frunte cu premierul şi cu ministrul de resort, Eugen Teodorovici, nu contenesc să vorbească cu emfază despre performanţele naţionale în acest domeniu", se precizează în comunicatul PNL.

Ţara noastră se află acum în cel mai important an pentru absorbţia fondurilor europene pentru România, anul în care ar trebui să închidem proiectele din perioada 2007-2013 şi să începem în forţă proiectele finanţate din anvelopa financiară 2014-2020, care ne pune la dispoziţie 39,887 miliarde de euro, fonduri europene, dintre care 21,8 miliarde de euro fonduri structurale şi de coeziune alocate României.

Moţiunea "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt-Frumos şi Fata Morgana" face o trecere în revistă a principalelor Programe Operaţionale şi situaţia lor în acest moment, "în condiţiile existenţei unui risc foarte mare de pierdere a fondurilor europene din cauza guvernării lui Victor Ponta".

"În ciuda dezastrului care planează asupra tuturor programelor operaţionale, Guvernul Ponta nu ratează nicio ocazie de a raporta creşteri ale ratei de absorbţie, cifră manipulată de actuala Putere prin inventarea conceptului de "rată de absorbţie curentă", doar pentru a raporta false reuşite în contractarea fondurilor europene. Situaţia de ansamblu este deosebit de îngrijorătoare în condiţiile unui ritm lent de implementare efectivă a proiectelor şi de recuperare a cheltuielilor efectuate de la CE, în condiţiile în care România mai are la dispoziţie mai puţin de 11 luni până la finalul anului 2015 pentru a absorbi 9 miliarde de euro sau măcar 5 miliarde, aşa cum îşi doreşte Teodorovici", se precizează în documentul citat.

În viziunea liberalilor, planurile sunt nerealiste pentru Guvernul lui Victor Ponta, care în luna ianuarie a înregistrat "performanţa" de a trimite declaraţii de cheltuieli la Bruxelles de numai 12 milioane de euro, având 0 ca cifră a rambursărilor.

În acest context, deputaţii PNL, prin intermediul moţiunii simple pe tema fondurilor europene, îi solicită ministrului Teodorovici să vină în Parlamentul României pentru a da explicaţii cu privire "la situaţia catastrofală a ratei de absorbţie, a blocajelor şi a lipsei complete de viziune privind atragerea şi utilizarea banilor de la UE".

Liberalii au subliniat că reprezentanţii Guvernului Ponta trebuie să înţeleagă că este nevoie să renunţe la demagogie, la minciuni şi la a mai "cosmetiza" cifre şi situaţii pentru a ascunde adevărul.

Pentru a citi integral comunicatul PNL pe acest subiect intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne