PNL depune o moţiune pentru votul în diaspora la Adunarea Parlamentare a Consiliului Europei

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că va depune luni, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), o moţiune intitulată "Voting in Diaspora — making it real", pentru o rezoluţie privind facilitarea dreptului de vot în Diaspora, relatează Agerpres.

Moţiunea are drept punct de pornire faptul că, "uneori, cetăţenii aflaţi în afara ţării lor de provenienţă întâmpină dificultăţi majore în a-şi exercita dreptul la vot, fie prin lipsa dialogului interguvernamental, fie prin lipsa unei infrastructuri corespunzătoare, fie prin urmărirea unor interese electorale ale guvernelor care organizează alegerile", potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.

"Întrebarea legitimă care se ridică este dacă guvernele sunt capabile să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor pentru cetăţenii din diaspora, în condiţiile creşterii gradului de mobilitate a cetăţenilor şi, implicit, a migraţiei în creştere", afirmă co-preşedintele PNL.

Alina Gorghiu mai precizează în comunicat că pentru PNL"introducerea votului prin corespondenţă în legislaţia electorală reprezintă prioritatea zero" şi adaugă că discuţiile pe tema legilor electorale ce au loc în Parlamentul României reprezintă un bun prilej pentru legiferarea acestuia.

Reamintim că pe 9 decembrie 2014, la mai puţin de o lună după ce mii de români au stat la cozi uriaşe pentru a-şi putea alege preşedintele, Camera Deputaţilor a respins, cu 203 voturi "împotrivă" din 296 de deputaţi prezenţi, proiectul de lege depus de Eugen Tomac, privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Deputatul PNL Alina Gorghiu face parte din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Moţiunea pentru rezoluţie se depune cu semnăturile a minimum 20 de membri ai Adunării din cel puţin cinci delegaţii naţionale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne