PNL: Societatea Româna de Radiodifuziune funcţionează ilegal. PSD a încălcat legea

Sediul Radiodifuziunii Române
Sediul Radiodifuziunii Române (Epoch Times România)

Partidul Naţional Liberal (PNL) a solicitat public Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să pună pe ordinea de zi de urgenţă investirea unui nou Consiliu de Administraţie al Radioului Public, pentru a scoate instituţia din ilegalitate.

PSD blochează de 6 luni numirea unui nou Consiliu de Administraţie la Radioul Public, acuză PNL, reamintind că, în momentul de faţă, Radioul Public funcţionează de aproape 6 luni fără Consiliu de Administraţie, organism menit să asigure conducerea Societăţii Române de Radio (SRR), alături de preşedinte şi de colegiul director.

"Majoritatea parlamentară încalcă în mod grav legea şi o decizie a Curţii Constituţionale. Legea 41/ 1994 (republicată şi actualizată) prevede în mod clar condiţiile în care Consiliul de Administraţie, în cauze cu totul speciale, îşi poate prelungi activitatea. Numai că, în cazul de faţă, această procedură nu a fost îndeplinită, ceea ce demonstrează că Radioul public funcţionează ilegal. Mai mult, nu a existat nicio delegare a comisiilor de specialitate pentru a prelungi mandatul preşedintelui-director general al SRR, ceea ce arată că acum SRR este condus complet ilegal!", arată PNL în cadrul unui comunicat de presă.

PNL mai precizează că atribuţiile consiliului de administraţie a SRR în ceea ce priveşte bugetul şi fondurile de care dispune SRR, sunt aproape exclusive. In consecinţă, lipsa unui consiliu de administraţie a SRR blochează practic toată activitatea Radioului public deoarece, conform legii (art. 27), CA al SRR este singurul organism care aprobă bilanţul, investiţiile, volumul de credite, relaţiile cu alte organisme internaţionale, deciziile comitetului director, precum şi multe alte activităţi care fac în acest moment imposibilă funcţionarea în condiţii bune şi de legalitate a SRR.

"Inclusiv prezentarea de rapoarte în faţa Parlamentului trebuie să fie aprobată de CA al SRR. Ori neexistând un CA, practic toată activitatea instituţiei este pusă sub semnul ilegalităţii", scriu reprezentanţii PNL.

Reprezentanţii PNL reamintesc că, în luna iunie, conform calendarului, Societatea Română de Radiodifuziune trebuia să aibă un nou consiliu de administraţie, investit pentru următorii patru ani. "PSD nu a respectat însă algoritmul parlamentar şi a numit, pe locurile partidelor de opoziţie, reprezentanţi proprii, interpretând abuziv şi discreţionar legislaţia în vigoare", declara PNL.

În consecinţă, Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională această hotărâre a Parlamentului şi a avut câştig de cauză, astfel încât, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuiau să pună imediat în aplicare decizia Curţii şi să investească un nou consiliu de administraţie, respectând cu stricteţe algoritmul parlamentar. PSD a încălcat însă din nou, în mod grav legea şi refuză să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale, acuză liberalii.

"Este un fapt fără precedent, un fapt cu consecinţe penale, de care reprezentanţii PSD se fac direct vinovaţi. În momentul de faţă, doar preşedintele-director general al SRR controlează toată activitatea şi poate decide discreţionar asupra politicii editoriale.

Aşadar, în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale, SRR a fost scos de sub reglementarea consiliului de administraţie prin refuzul majorităţii parlamentare de a respecta decizia CCR şi de a numi un nou consiliu de administraţie. Este un fapt fără precedent în ultimii 25 de ani.", se arată în comunicatul PNL.

În consecinţă, PNL face un apel public la populaţie, cerându-le românilor să privească cu maximă atenţie şi circumspecţie activitatea audiovizualului românesc din ultima perioadă şi în prezent.

Totodată, PNL mai precizează că instituţiile europene vor fi informate despre acest abuz grav, menit să controleze un domeniu fundamental şi sensibil, aşa cum este cel al radioului public naţional.

Reamintim că nu doar PNL a reclamat grave abuzuri în ceea ce priveşte modul în care au fost numiţi membrii în Consiliul de Administraţie al SRR. Sindicatul Unit al Salariaţilor - Radio România (SUSRR) a solicitat de asemenea Parlamentului să anuleze Hotărârea privind componenţa Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

Solicitarea, transmisă Camerei Deputaţilor şi Senatului de preşedintele SUSRR, Adrian Moise, este fundamentată pe aceeaşi decizie a Curţii Constituţionale pe care a menţionat-o şi PNL. În cererea sa adresată Parlamentului, Adrian Moise arată însă că nu doar numirea celor opt membri ai Consiliului desemnaţi politic a fost nelegală, ci şi desemnarea celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în CA al Radiodifuziunii a fost un cumul de ilegalităţi şi le reaminteşte legiuitorilor că sindicatul său a sesizat, de altfel, acest lucru înainte de validarea în funcţie a membrilor Consiliului de Administraţie SRR.

Sindicatul condus de Adrian Moise a acţionat în instanţă conducerea Radiodifuziunii Române, reclamând vicierea alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA al SRR. Potrivit sindicatului, pe lângă faptul că, substituindu-se Parlamentului, conducerea SRR a modificat regulamentul organizării alegerilor, buletine de vot au fost înseriate, ceea ce încalcă articolul 19, litera d din Legea 41/1994 (legea privind organizarea SRR şi SRTV), care prevede că votul este secret.