Poliţia belgiană a încercat să cenzureze un spectacol înainte de vizita delegaţiei din China

Scenă din spectacolul Shen Yun
Scenă din spectacolul Shen Yun (Prin bunavointa companiei Shen Yun)

Poliţia locală din Bruxelles le-a cerut organizatorilor unor spectacole ale companiei de dans chinezesc din New York, Shen Yun Performing Arts, să înlăture afişele de promovare ale spectacolelor, înainte de vizita prezidenţială a Chinei la UE de săptămâna viitoare, potrivit publicaţiei EU Observer.

Preşedintele Xi Jinping şi anturajul său vor fi cazaţi la hotelul Sheraton lângă Teatrul Naţional din Bruxelles, care va găzdui pe scena sa spectacolele de dans şi muzică tradiţională chineză ale companiei Shen Yun Performing Arts.

Unele dansuri din spectacol fac referire la Falun Gong, o practică de meditaţie străveche persecutată pe scară largă de către Partidul Comunist Chinez încă din 1999.

BHS Promotion, o agenţie de publicitate ce se ocupă cu campania de postare a afişelor, a declarat vineri, 28 martie, că a primit un telefon de la departamentul central al poliţiei din Bruxelles pentru a îndepărta panourile publicitare, în timpul vizitei lui Xi, luni şi marţi.

Poliţia a revenit mai târziu asupra deciziei, dar modul cum a reacţionat la această situaţie a provocat îngrijorare.

"Am primit un telefon, dar în cele din urmă nu înlăturăm nimic", a declarat un purtător de cuvânt din partea BHS Promotion. Agenţia pune de obicei între 25-50 de afişe în campaniile sale publicitare din Bruxelles.

Întrebaţi de ce li s-a cerut iniţial să dea jos afişele Shen Yun, el a spus că acestea crează "probleme pentru diplomaţie". Instrucţiunile contradictorii trimise de către două departamente locale de poliţie diferite au creat şi mai multă confuzie.

O scrisoare trimisă de la departamentul central de poliţie Asociaţiei Belgiene Falun Gong (ABFG) care a organizat spectacolul, cerea ca toate afişele să fie acoperite sau înlăturate. Scrisoarea, văzută de publicaţia EU Observer, conţinea lista cu străzile spre/dinspre hotelul lui Xi la Comisia Europeană.

O altă scrisoare, trimisă de către un alt departament de poliţie cu competenţă în partea de nord a oraşului Bruxelles şi văzută, de asemenea, de EU Observer, le cerea să înlăture doar două afişe, aflate în apropierea hotelului.

Purtătorii de cuvânt ai ambelor departamente de poliţie nu au făcut nici un comentariu.

"Ei (poliţia - n.r.) au confirmat telefonic că acest lucru s-a întâmplat cu ocazia venirii lui Xi Jinping, dar nu au dat asta în scris", a declarat Nicolas Schols, preşedintele ABFG, reporterilor de la Bruxelles.

Schols a cerut departamentelor de poliţie şi primarului din zona centrală a Bruxelles-ului să explice temeiul juridic care a stat la baza cererii de îndepărtare a panourilor publicitare.

Schols a declarat că a primit o confirmare scrisă, vineri, că afişele pot rămâne. "Noi nu credem că Xi Jinping este conştient de această presiune", a remarcat Schols, declarând că cei responsabili sunt oamenii de la consulatul chinez care îl susţin pe fostul lider comunist Jiang Zemin, care a lansat represiunea asupra Falun Gong în China.

Schols a declarat că poliţia belgiană i-a confirmat că o "celulă de criză a afacerilor interne este presată de către consulatul chinez".

Ambasada Chinei în Belgia nu a putut fi contactată pentru comentarii, iar Ambasada acesteia la UE a refuzat să facă vreo declaraţie.

Schols: Noi nu credem că Xi Jinping este conştient de această presiune, cei responsabili sunt oamenii de la consulatul chinez care îl susţin pe fostul lider comunist Jiang Zemin, care a lansat represiunea asupra Falun Gong în China

Europarlamentarul liberal britanic Edward McMillan-Scott a condamnat această încercare de cenzură. Fiind unul din vicepreşedinţii Parlamentului European, acesta a cerut poliţiei şi primarului să justifice interdicţiile, dar încă nu a primit niciun răspuns.

Vizita lui Xi la Bruxelles este văzută ca un eveniment major, fiind prima sa vizită în Uniunea Europeană şi prima vizită din partea unui preşedinte chinez la instituţiile UE.

Liderul chinez, împreună cu şeful UE, Herman van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, vor discuta despre economia mondială, relaţiile bilaterale UE-China şi cooperarea în domeniul apărării, printre alte probleme.

Comisia Europeană a declarat că mass-media nu va fi autorizată să-i pună lui Xi nicio întrebare.

"UE a dorit să aibă o conferinţă de presă, dar partea chineză nu a vrut să se întâlnească cu presa şi, prin urmare, nu există nicio conferinţă de presă prevăzută pentru acest eveniment", a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei, Pia Ahrenkilde.

De ce este regimul chinez speriat de Shen Yun?

Spectacolele companiei Shen Yun Performing Arts prezintă dansul şi muzica clasică chineză, reunind peste o sută de dansatori, coregrafi şi muzicieni clasici, o orchestră în care se combină instrumentele estice şi occidentale, şi fundaluri animate.

Turneul european al trupei Shen Yun a început pe data de 11 martie, cu spectacolul susţinut la Geneva, după recepţia de bun venit a artiştilor organizată în incinta Parlamentului European pe data de 4 martie.

Având sediul la New York, compania Shen Yun Performing Arts a fost înfiinţată în anul 2006 de un grup de artişti clasici chinezi care doreau să reînvie prin intermediul artei, esenţa culturii chineze, considerată în mod tradiţional o civilizaţie de inspiraţie divină, şi să o împărtăşească lumii întregi.

În timpul ultimilor 60 de ani de guvernare, regimul comunist a tratat valorile tradiţionale chineze ca pe o ameninţare la adresa existenţei sale, iar în campaniile sale sistematice, precum Revoluţia Culturală, a dezrădăcinat credinţele tradiţionale şi a distrus comorile antice, aducând cei 5.000 de ani de civilizaţie tradiţională la un pas de dispariţie.

Shen Yun Performing Arts, este o organizaţie non-profit şi independentă, necontrolată de regimul chinez, motiv pentru care spectacolele sale nu pot fi prezentate în China. Shen Yun aduce tradiţiile antice pe scenă prin intermediul unor artişti de vârf, mulţi dintre artiştii săi fiind câştigători ai unor competiţii internaţionale de dans, coregrafie şi muzică.

Potrivit site-ului companiei (http://www.shenyunperformingarts.org/), "prin limbajul universal al muzicii şi dansului, Shen Yun prezintă un tablou minunat al tărâmurilor cereşti, legendelor antice şi poveştilor moderne eroice, purtându-vă într-o călătorie prin cei 5.000 de ani ai culturii chineze. Spectacolul Shen Yun nu poate fi văzut în China de azi, unde cultura tradiţională a fost pierdută aproape în totalitate. Cu toate acestea, Shen Yun a devenit un fenomen internaţional, aducând cultura chineză antică în faţa a milioane de oameni de pe tot globul".

Turneul de anul acesta al Shen Yun Performing Arts în Europa prezintă spectacole în 15 oraşe din 11 ţări, din martie până în mai 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură