Poliţia din Hong Kong desfiinţează tabăra principală de protest şi face arestări

Autorităţile demontează baricadele ridicate de protestatarii din Hong Kong - 11 decembrie 2014 în cartierul Admiralty
Autorităţile demontează baricadele ridicate de protestatarii din Hong Kong - 11 decembrie 2014 în cartierul Admiralty (Dale de la Rey/AFP/Getty Images)

Autorităţile din Hong Kong au desfiinţat joi o tabără de protest aflată în centrul oraşului care de două luni şi jumătate este scena unei mişcări pro-democraţie.

Cu toate acestea zeci de activişti care au fost reţinuţi de poliţie au jurat că lupta lor pentru alegeri adevărate va continua.

Sute de ofiţeri de poliţie înarmaţi cu ferăstraie şi cleşti mari au desfiinţat metodic baricadele, au înlăturat bannerele şi corturile. A fost o operaţiune desfăşurată pe durata întregii zile pentru a închide un loc de protest stabilit pe porţiunea unei autostrăzi, în mod normal aglomerată, situate în apropierea districtului financiar al Hong Kong-ului.

Poliţia a declarat că 209 persoane au fost arestate pe motivul că au participat în mod ilegal la adunări şi au obstrucţionat ofiţerii de poliţie.

Operaţiunea a fost paşnică şi fără violenţele observate în cadrul confruntărilor anterioare dintre manifestanţi şi poliţie. Traficul a reînceput să se desfăşoare pe autostradă în cursul serii.

Manifestanţii conduşi de studenţi au ocupat străzile în trei cartiere începând din 28 septembrie, pentru a protesta împotriva interferenţei Beijing-ului în primele alegeri pentru şeful executiv al oraşului. Totuşi, amploarea protestelor s-a redus în săptămânile recente după ce oficialii Hong Kong-ului şi liderii comunişti ai Chinei au cedat foarte puţin în faţa cerinţelor manifestanţilor, o reflectare a poziţiei dure pe care liderul chinez Xi Jinping a adoptat-o împotriva dizidenţei.

Sute de manifestanţi au ţinut cont de avertizările poliţiei de a părăsi zona de protest pentru a nu fi arestaţi, dar zeci de studenţi, legiuitori pro-democraţie şi alte persoane, incluzând susţinători vârstnici ai protestelor, au rămas pe stradă. Ei au scandat “Dorim democraţie adevărată” şi “Ne vom întoarce”, dar nu au opus rezistenţă când au fost luaţi de pe stradă unul câte unul.

Printre manifestanţii reţinuţi de poliţie s-a aflat şi mogulul media Jimmy Lai, cântăreaţa de muzică pop Denise Ho, activistul veteran pro-democraţie Martin Lee şi mai mulţi legiuitori pro-democraţie, precum Albert Ho. Lideri Federaţiei Studenţilor din Hong Kong şi ai organizaţiei studenţeşti Scholarism, cele două grupuri de studenţi care au jucat roluri cheie în organizarea protestelor, au fost de asemenea duşi la secţiile de poliţie.

Apelurile pentru o rezistenţă dură venite din partea facţiunilor radicale au rămas fără răspuns, posibil deoarece poliţia a arestat unii dizidenţi influenţi înainte de operaţiunea de înlăturare a taberei din Admiralty.

RTHK a raportat că Raphael Wong, vicepreşedinte ale Ligii Social Democraţilor, Alvin Cheng, lider al Frontului Studenţilor, un grup care respinge protestele paşnice, şi Anthony Şo, un membru al partidului de extremă stânga Puterea Poporului, au fost arestaţi în cursul zilei de miercuri.

Wong Yeung-tat, care conduce organizaţia anti-Beijing Civic Passion, a fost arestat joi în apropierea casei sale pentru 59 de capete de acuzare privind adunările ilegale, a raportat Passion Times.

Este desfiinţarea taberei din Admiralty doar începutul?

Tabăra din districtul Admiralty, situat în apropierea sediului guvernului, a fost punctul central cunoscut sub numele de Mişcarea Umbrelelor, deoarece manifestanţii au folosit umbrele pentru a se feri de sprayurile cu piper ale poliţiştilor.

La sfârşitul lunii trecute, poliţia a eliberat un al doilea loc de protest, în districtul Mong Kok, în cadrul unei operaţiuni agresive pe parcursul a două zile, ce au declanşat câteva nopţi de ciocniri între manifestanţi şi poliţişti şi care au dus la arestarea a aproximativ 160 de oameni. Un loc mai mic de protest, în districtul Causeway Bay, rămâne neatins dar poliţia a promis că va acţiona în curând şi acolo.

Manifestanţii resping planurile Partidului Comunist Chinez de a înfiinţa o comisie pro-Beijing care va selecta candidaţii la primele alegeri din 2017 pentru funcţia de şef executiv al Hong Kong-ului, considerând că prin această măsură li se anulează dreptul real de a-şi alege singuri liderul. Totuşi, manifestanţii nu au obţinut nicio concesie din partea autorităţilor chineze sau a celor din Hong Kong.

Manifestanţii au promis, însă, că vor menţine vie campania lor de nesupunere civilă împotriva guvernului prin folosirea de noi tactici. Mulţi manifestanţi au declarat că mişcarea a declanşat conştientizarea populaţiei.

“Oamenii se vor întoarce şi vor veni cu o forţă mai puternică”, a declarat Alex Chow, secretar general al Federaţiei Studenţilor din Hong Kong, care a fost la rândul său arestat.