Poliţia face razii la sediul central francez al McDonald's

Agenţii unităţilor speciale de fraudă fiscală au percheziţionat localurile McDonald's din vestul Parisului şi au sechestrat dosare de prezentare ale firmei, potrivit surselor din poliţie. Autorităţile franceze suspectează compania că trimite veniturile la Luxemburg.
McDonald's.
McDonald's. (David Paul Morris / Getty Images)

Poliţia a percheziţionat sediul naţional McDonald's săptămâna trecută, sechestrând o serie de documente de la birourile din Guyancourt, situate la vest de Paris. Anterior, reprezentanţii sindicatelor au depus o plângere acuzând compania de evaziune fiscală organizată.

Anchetatorii cercetează acuzaţiile de "fraudă fiscală agravată" şi de spălare de bani, a declarat joi procuratura franceză.

Autorităţile franceze suspectează lanţul de magazine fast food că a scăzut ilegal veniturile în evidenţa fiscală, transferând bani către societatea-mamă europeană în Luxemburg, unde taxele sunt mai mici.

Schema ar permite McDonald's Franţa să economisească aproximativ 75 de milioane de euro (84 milioane dolari), în taxe în fiecare an, potrivit reprezentanţilor sindicali. Luna trecută, revista de afaceri L'Expansion a notat că guvernul a trimis companiei o factură de 300 de milioane de euro pentru taxe neplătite, inclusiv 100 de milioane în amenzi.

McDonald's Franţa a declarat că nu a făcut nicio ilegalitate. Oficialii au susţinut că filiala franceză transferă bani la Luxemburg să plătească societăţii-mamă pentru drepturile de utilizare a francizei şi redevenţele anuale.

Joi, lanţul de magazine fast food a declarat agenţiei de ştiri AFP că a "vorbit îndelung despre problemă" şi că nu mai are "nimic de adăugat în această etapă."

Gigantul multinaţional este doar una dintre numeroasele firme mari controlată pentru fraudă şi evaziune fiscală în ultimele luni.

La începutul acestei săptămâni, poliţia franceză a percheziţionat, de asemenea, birourile Google din Paris. Autorităţile suspectează compania multinaţională că datorează 1,6 miliarde de euro ca taxe.

În cursul unei vizite efectuate în februarie la Paris, CEO-ul Google, Sundar Pichai, a apărat practicile fiscale ale gigantului de Internet.

"Suntem o companie globală. Trebuie să respectăm legile fiscale peste tot, iar noi respectăm legile fiscale locale în fiecare ţară", a afirmat el.