Poliţia georgiană arestează protestatarii care cereau alegeri anticipate

Manifestaţii în Tbilisi, societatea civilă cere schimbarea legilor electorale
Manifestaţii în Tbilisi, societatea civilă cere schimbarea legilor electorale (David Mdzinarişvili/TASS via Getty Images)

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa protestatarii strânşi în apropierea parlamentului Georgiei şi a arestat mai multe persoane, potrivit Reuters.

Violenţa a izbucnit la o zi după ce 20.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei Tbilisi pentru a protesta împotriva guvernului şi a cere alegeri parlamentare anticipate.

Zeci de protestatari s-au adunat luni în patru locuri în apropierea parlamentului strigând „Trăiască Georgia”.

Sute de ofiţeri de poliţie au fost dislocaţi la faţa locului. Aceştia au acordat protestatarilor 30 de minute pentru a se dispersa înainte de a folosi tunul cu apă şi a opera arestări.

Activiştii din opoziţie au spus că zeci de persoane au fost arestate.

Un grup de protestatari a rămas în faţa parlamentului, unii ţinând discursuri pe o scenă în timp ce poliţia privea.

Protestul a avut loc la câteva zile după ce parlamentul fostului stat sovietic a pus frână unei reforme a sistemului electoral, care ar fi adus o evoluţie către reprezentarea proporţională.

SUA şi ţările occidentale au criticat eşecul Parlamentului de a vota reforma electorală promisă georgienilor de partidul de la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe