Poliţia îşi dă cu dreptul în stângul. Bâlbe şi întrebări fără răspuns după percheziţionarea maşinii unei protestatare rezist

După ce a percheziţionat maşina unei protestatare #rezist, Poliţia se încurcă în declaraţii contradictorii şi lasă fără răspuns întrebări importante.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

În seara zilei de 3 mai a.c., Evelina Morar, una dintre tinerele protestatare #rezist din Piaţa Victoriei, Bucureşti, s-a trezit înconjurată de poliţişti care i-au percheziţionat, fără nicio explicaţie, maşina. Mai mult, ajunsă ulterior la Secţia de Poliţie 1, al cărei şef a participat personal la percheziţie, Evelina a plecat apoi fără să fi primit o copie a procesului verbal. A primit copia abia după două solicitări în scris consecutiv, prima solicitare fiindu-i refuzată pe motiv că documentul (care o privea direct) ar conţine date cu caracter personal. Mai multe despre percheziţionarea maşinii puteţi afla aici

Finalmente, tânăra a primit procesul verbal solicitat şi, surpriză, în el scria cu totul altceva decât comunicase Poliţia redacţiei Epoch Times a doua zi după după percheziţie. Mai exact, dacă IGPR a transmis, la solicitarea redacţiei noastre, că maşina a fost percheziţionată "în baza unei informaţii primite, potrivit căreia dintr-un autoturism parcat în Piaţa Victoriei se distribuie bani şi produse alimentare", în procesul verbal obţinut cu mare dificultate de Evelina se precizează, negru pe alb, că percheziţia a avut loc în baza unei informări a Jandarmeriei (DGJMB), potrivit căreia din maşină se distribuiau "materiale interzise" şi de "propagandă."

Proces verbal Evelina Morar
Proces verbal Evelina Morar (Epoch Times)

"A doua solicitare în scris făcută către Secţia 1 de Poliţie a avut succes, şi anume am primit Procesul verbal încheiat în seara zilei de 3 mai. Din prima clipă am ştiut că este un abuz şi acest lucru mi se confirma pentru a treia oară. Motivarea acţiunii din comunicatul de presă cu cea din procesul verbal sunt cât se poate de diferite. În comunicat au specificat că din autoturism se împărţeau alimente şi bani, iar în procesul verbal au apărut în discuţie "materiale interzise" şi "materiale de propagandă".

Desigur că aceste acţiuni ale Poliţiei şi Jandarmeriei sunt din altă epocă, cea comunistă. Protestul declanşat contra grupării PSD-ALDE deranjează foarte tare şi fac tot posibilul să ne intimideze. Sunt foarte curioasă ce înseamnă aceste materiale de propagandă şi materiale interzise? Aşa, ca o curiozitate personală, pentru că sunt 100% sigură că nu au dovezi (pentru că tot ceea ce am făcut a fost să vin la un protest cu o sticlă de apă, în discuţie fiind legea graţierii). Nu îmi place să fac supoziţii fără dovezi, însă situaţia e cam cusută cu aţă albă. Cine le dă dreptul să abuzeze de funcţia lor şi să aplice această metodă agresivă? Mie personal mi se pare grav că aceste acţiuni pot avea ca rezultat îngrădirea libertăţii de exprimare şi teama de autorităţi. Eu am colaborat, că nu am avut nimic de ascuns, însă nu a fost deloc plăcut să merg la Secţie să dau declaraţii. Nu caut atenţie, sunt un simplu cetăţean care îşi iubeşte ţara şi care încearcă să spună "nu" abuzurilor pe care aceste grupări politice încearcă să le fără încă de la OUG13. Nu le transmit decât că aceste drepturi nu se negociază şi voi face tot ceea ce îmi sta în putinţă să le apăr!", îşi exprimă indignarea Evelina Morar.

Curioşi şi noi să aflăm ce înseamnă materiale de propagandă şi materiale interzise, cum se explică contradicţiile între procesul verbal şi comunicatul MAI şi de ce Evelina Morar a obţinut atât de greu o copie după procesul verbal, ne-am adresat din nou IGPR. Redăm răspunsul primit:

"Menţinem cele transmise la data de 04.05.2017 şi anume:

În baza unei informaţii primite, potrivit căreia dintr-un autoturism parcat în Piaţa Victoriei se distribuie bani şi produse alimentare persoanelor ce participau la o adunare spontană în acea zonă, poliţişti din cadrul Secţiei 1 au procedat la verificarea acesteia, fără a fi constatate încălcări ale legii. Drept urmare, nu a fost aplicată nicio sancţiune.

Activitatea s-a desfăşurat strict în competenţele oferite de lege Poliţiei.”

Precizăm că în fluxul transmiterii unor informaţii, pot apărea anumite distorsiuni în exprimare, dar care nu schimbă contextul, motivul efectuării acelui control fiind cel transmis la data de 4 mai a.c.

Cu privire la procesul verbal întocmit la acel moment, conţinutul documentului a fost adus la cunoştinţa persoanei interesate, aceasta semnând de luare la cunoştinţă.

Având în vedere natura activităţii, şi anume, cea de control, precum şi faptul că din autoturism nu au fost ridicate bunuri, înscrisuri sau valori, nu a fost necesar ca o copie a documentului întocmit să fie predată persoanei.

În situaţia în care ar fi fost ridicate bunuri, înscrisuri sau valori, copia respectivului document reprezenta dovada că acestea au fost identificate şi ridicate pentru cercetări şi un mijloc prin care se putea urmări traseul lor, inclusiv se putea contesta măsura ridicării. După cum am precizat şi anterior, nu ne aflăm în această situaţie, având în vedere că în urma verificării nu au fost constatate încălcări ale legii.

Ulterior, la cerere, prin intermediul Poliţiei Sector 1 – Biroul Control Intern, o copie a procesului verbal a fost transmisă proprietarului vehiculului controlat.

Reiterăm faptul că activitatea efectuată a fost doar un control al autoturismului, măsură aplicată de poliţie, aşa cum este reglementată prin Legea de organizare şi funcţionare a Poliţiei Române, respectiv Legea nr.218/2002.", transmite Inspectoratul General al Poliţiei Române la cererea Epoch Times.

La întrebarea "Ce se înţelege prin materiale interzise? Dar prin materiale de propagandă?", IGPR nu a răspuns.

Reamintim că de mai bine de 6 luni, mai exact de la adoptarea "noaptea, ca hoţii" a OUG 13, se protestează neîncetat, cetăţenii cerând demisia celor vinovaţi de legiferarea hoţiei şi plecarea corupţilor/penalilor din demnităţile publice. Evelina Morar este una dintre persoanele prezente aproape zilnic în Piaţă, de-a lungul acestor 6 luni.