Poliţia turcă foloseşte gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţi în Istanbul

Poliţia turcă foloseşte un tun cu apă pentru a dispersa manifestanţii în timpul unui protest în Istanbul, 1 septembrie 2015.
Poliţia turcă foloseşte un tun cu apă pentru a dispersa manifestanţii în timpul unui protest în Istanbul, 1 septembrie 2015. (Captură Foto)

Poliţia turcă a folosit marţi gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi un tun cu apă pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi în centrul Istanbulului, arestând cel puţin 12 persoane, conform unei surse AFP.

Protestul, la care au participat aproximativ 500 de oameni, a început paşnic pe strada Istiklal în centrul părţii europene a oraşului.

Poliţia a intervenit după ce manifestanţii au încercat să formeze un lanţ uman şi au scandat slogane împotriva guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi împotriva ofensivei sale desfăşurate asupra militanţilor kurzi.

Poliţiştii au folosit un tun de apă pentru a împrăştia manifestanţii din zona comercială aglomerată şi apoi au tras cu gaze lacrimogene asupra manifestanţilor care încercau să găseasca un adăpost.

Printre cei reţinuţi de poliţie s-a aflat şi Yaşin Akgul, un fotograf independent turc care colaborează cu Agenţia France-Presse (AFP). El a fost doborât la sol de câţiva poliţişti în timp ce încerca să facă poze cu arestările.

Akgul a fost ţinut într-o dubă de poliţie înainte să fie eliberat, după ce colegii săi au dovedit că este fotograf media. Acesta a fost rănit la mână în incident şi a primit îngrijirile neceare într-un spital, după care i s-a permis să plece acasă.

Rapoartele susţin că un cameraman de la agenţia turcă de ştiri Anatolia a fost de asemenea rănit.

Anatolia a raportat că un total de 14 persoane au fost arestate.

Oraşele turceşti sunt în stare de tensiune în contextul campaniei controversae desfăşurate de guvern împotriva militanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan, iar forţele de securitate ale ţării intervin imediat pentru a stinge orice semn al unui protest la scara mare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe