Poliţia ungară trage cu gaze lacrimogene asupra azilanţilor

Poliţia ungară folosind gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor în Horgos, graniţa cu Serbia. 16 septembrie 2015
Poliţia ungară folosind gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor în Horgos, graniţa cu Serbia. 16 septembrie 2015 (Christopher Furlong/Getty Images)

Miercuri trupele speciale ale Ungariei au întâmpinat refugiaţii sirieni care încercau să forţeze graniţa sârbo-ungară cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Decizia Ungariei de a-şi închide frontierele cu Serbia este până în prezent cea mai dură măsură luată de o ţară UE pentru a stăvili valul de refugiaţi sirieni.

Măsura a lăsat miile de sirieni care împânzesc Balcanii, împrăştiaţi în peninsulă, încercând să găsească rute alternative către destinaţiile lor din UE.

Ministrul ungar de interne a declarat că Ungaria va ridica de urgenţă alte garduri de sârmă ghimpată la frontiera cu Croaţia şi cu România, pentru a opri afluxul de azilanţi.

Miercuri, trupe speciale ale poliţiei ungare au tras cu grenade lacrimogene şi tunuri cu apă în migranţii care încercau să forţeze cordoanele în Hogros, la un punct de trecere al frontierei dintre Serbia şi Ungaria.

Refugiaţii bărbaţi au ripostat aruncând cu pietre şi cerând să fie primiţi. Cel puţin 20 de poliţişti şi 2 copii au fost răniţi în timpul violenţelor, conform unei declaraţii a unui oficial ungar.

Graniţa sârbo-ungară a fost întărită cu trupe speciale de ambele părţi, iar pe partea maghiară, armata a trimis vehicule Humvee echipate cu mitraliere.

Secretarul General al ONU Ban Ki-moon a declarat că este şocat de tratamentul aplicat de Ungaria refugiaţilor iar Consiliul Europei a cerut Ungariei să explice existenţa noii legislaţii dure împotriva migranţilor.

Frontiera sârbo-maghiară este punctul principal prin care valurile de refugiaţi ajung în UE urmând o rută care începe din Grecia şi care are ca destinaţie finală, în cele mai multe dintre cazuri, Germania.

Azilanţii caută acum rute alternative, printre cele mai probabile fiind cele prin Croaţia şi România.

Croaţia a promis că va trimite experţi genişti la graniţa cu Serbia pentru a identifica unele câmpuri de mine rămase din timpul războaielor fostei Iugoslavii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe