Politicieni israelieni cer retragerea Premiului Nobel acordat lui Barack Obama

Fostul preşedinte american Barack Obama
Fostul preşedinte american Barack Obama (Getty Images)

Un raport incriminator publicat duminică de Politico a detaliat modul în care administraţia lui Barack Obama a sabotat ani de zile investigaţii legate de organizaţia teroristă libaneză Hezbollah pentru a mulţumi Teheranul şi pentru a pava drumul pentru încheierea controversatului acord nuclear iranian.

Raportul susţine că administraţia Obama a permis teroriştilor să se mişte liber şi a subminat investigaţiile Agenţiei Naţionale împotriva Drogurilor din SUA (DEA) legate de Hezbollah pentru a ajuta la încheierea acordului nuclear – care s-a dorit a fi una dintre moştenirile lui Obama.

Potrivit raportului, acţiunile administraţiei Obama în ceea ce priveşte Hezbollah au contribuit în mod direct la dezvoltarea şi îmbogăţirea organizaţiei teroriste prin spălare de bani şi trafic de droguri – droguri introduse inclusiv în SUA. De asemenea, Hezbollah a devenit mai puternică şi mai periculoasă în regiune.

Politicieni din Israel, o ţară direct afectată de terorismul practicat de Hezbollah, l-au criticat pe Barack Obama în urma publicării raportului.

Unii chiar au cerut să i se retragă fostului preşedinte american Premiul Nobel pentru Pace.

Jerusalem Post a publicat declaraţii ale unor politicieni israelieni proeminenţi:

“Obama trebuie să returneze Premiul Nobel pentru Pace. Israelul a avertizat în repetate rânduri că nu trebuie să existe nicio legătură între acordul nuclear şi activitatea contra terorismului, respectiv cea împotriva Hezbollah... De asemenea, am avertizat în privinţa acestui lucru în mod specific, din cauza legăturilor dovedite între Hezbollah şi Iran”, a afirmat Yair Lapid, preşedinte al partidului Yesh Atid.

“Până la administraţia Obama, fiecare preşedinte american a luptat împotriva terorismului fără compromisuri... Sunt convins că administraţia Trump nu va renunţa la acea tradiţie şi că politica scandaloasă şi eronată dezvăluită [în urmă cu câteva zile] nu va fi repetată”, a declarat Tzachi Hanegbi, ministru al Cooperării Regionale.

“A fost clar faptul că guvernul dorea să facă totul pentru a ajunge la un acord, inclusiv ignorarea terorismului iranian care a luat viaţa a sute de americani şi israelieni şi a sute de mii de sirieni. Acest raport şi altele care ar putea fi publicate în viitor trebuie să ne întărească determinarea... pentru a schimba acest acord periculos”, a menţionat fostul ambasador israelian în SUA, Michael Oren.

Totodată, ministrul israelian al Comunicaţiilor, Ayoob Kara, a declarat că “se mai îndoieşte cineva de motivul pentru care Obama nu a fost bun pentru Israel şi este mai bun Trump pentru noi?”