Poliţiştii bulgari continuă protestele în ciuda faptului că guvernul nu va mai face tăieri bugetare

Proteste ale politistilor bulgari, a patra zi consecutiva
Proteste ale politistilor bulgari, a patra zi consecutiva (podtepeto.com)

Poliţia bulgară nu va renunţa la protestul său naţional programat pentru 8 noiembrie, care este o continuare a unor proteste din ultimele zile, chiar şi după ce guvernul a anunţat că nu le va mai tăia salariile.

Poliţiştii prezenţi la proteste au declarat reporterilor că nu sunt îngrijoraţi de repercusiunile disciplinare cu care sunt ameninţaţi de către guvern.

Pe reţelele de socializare, totuşi, mulţi bulgari au lansat comentarii dure cu privire la avantajele financiare pe care le primesc cei din poliţie.

Pe 4 noiembrie protestele au cauzat blocaje în trafic în mai multe părţi din ţară, iar pe 5, poliţiştii au ocupat Podul Vulturului (Piaţa Orlov Most) din Sofia, un important nod de trafic. Podul Vulturului a fost scena protestelor din 4 noiembrie, când poliţia a blocat intersecţia timp de două ore. În aceeaşi noapte, lângă Lacul Ariana, în Borissova Gradina, a avut loc un contra-protest, organizat pe Facebook, cu titlul „Calitate nu cantitate în Ministerul de Interne”, scrie Sofia Globe.

Deşi guvernul a anunţat că fondurile economisite astfel vor fi investite în cumpărarea unor noi autovehicule de intervenţie, mulţi poliţişti şi-au depus demisia în semn de protest. Ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov, care a propus tăierile bugetare din MAI, i-a sfătuit pe poliţişti că nu ar trebui să se grăbească să-şi dea demisia, întrucât piaţa de muncă din Bulgaria nu oferă oricum prea multe alternative.

Premierul Boiko Borisov a susţinut, vineri, că MAI va primi fonduri pentru achiziţionarea a 200 de autovehicule, care vor fi folosite de poliţie pentru transportarea migranţilor. De asemenea, aproape două milioane de euro vor fi investite în recondiţionarea autovehiculelor poliţiei, în achiziţionarea de noi calculatoare şi în îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din sistem.

Proteste ale poliţiştilor au mai avut loc şi în alte oraşe din Bulgaria, cum ar fi Varna, Shumen, Ruse şi Vidin, conform canalului BNT TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe