Politologul Stelian Tănase: Regimul comunist chinez, vinovat de "mega-nenorocirea" Covid-19. Toţi comuniştii se cred infailibili

Stelian Tănase
Stelian Tănase (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Regimul comunist de la Beijing este vinovat de „mega-nenorocirea” pandemiei de Covid-19 iar China ar trebui să plătească despăgubiri pentru giganticele pagube pe care le comite, susţine scriitorul şi politologul Stelian Tănase, într-un interviu pentru Podul.ro

Potrivit lui Tănase, în condiţiile în care „cenzura este o practică veche a comuniştilor”, în încercarea premeditată a regimului comunist de a muşamaliza dezastrul, informaţia vitală legată de noul coronavirus nu a fost lăsată să circule, ceea ce a dus la răspândirea rapidă a infecţiei la nivel planetar.

„China este o dictatură, un regim închis în care informaţiile nu circulă şi unde toate autorităţile, inclusiv presa, care-i presă de partid, propagandistică, sunt subordonate total puterii comuniste. Cenzura este o practică veche a comuniştilor. În această situaţie, apare coronavirusul în China, dar informaţia, deşi vitală, esenţială pentru prevenirea dezastrului, nu circulă. Informaţiile despre adevărata amploare a situaţiei au fost cenzurate, ascunse în mod premeditat de regimul de la Beijing”, a precizat scriitorul.

Totodată, istoricul face o comparaţie între modul de abordare al chestiunii Covid-19 de către regimul comunist chinez şi modul în care a acţionat Guvernul de la Kremlin când, în 1986, a încercat iniţial să ascundă adevărul despre dezastrul de la Cernobîl care a costat nenumărate vieţi umane.

„Această situaţie nu este una nouă. URSS a ascuns săptămâni în şir adevărul despre Cernobîl, iar efectele s-au dovedit dezastruoase. Ascunzând pentru o lungă perioadă informaţiile privind adevărata amploare a pandemiei de coronavirus, China comunistă a facilitat răspândirea virusului în toată lumea. [...] Regimul comunist de la Beijing a judecat totul în cheie politică, propagandistică, exact cum a făcut şi Moscova în cazul nenorocirii de la Cernobîl. Într-o democraţie, situaţia ar fi putut fi ameliorată, prevenită într-un mod eficient, şi, ceea ce este cel mai important, am fi ştiut din timp cu ce primejdie ne confruntăm”, a subliniat Stelian Tănase.

Nu în ultimul rând, politologul apreciază că „această criză coronavirus este un caz-şcoală şi, dacă scăpăm vii, cred că trebuie rezolvată cumva această problemă internaţională, fiindcă regimul comunist de la Beijing a comis o mega-nenorocire”.

„Eu chiar nu mai ştiu cum ar mai putea fi tratată China de partenerii ei internaţionali, după ce a generat şi a facilitat acest dezastru planetar.

China trebuie să plătească despăgubiri pentru giganticele pagube pe care le comite, şi asta s-ar putea decide şi prin intermediul impunerii unor sancţiuni economice. Sancţiunile economice pot reprezenta o soluţie, dar nu singura. Când se va stopa criza COVID-19, deşi sunt sceptic că vom scăpa uşor de molimă, marile puteri trebuie să se aşeze la o masă şi să decidă cum va fi trasă la răspundere China. Regimul de la Beijing are o foarte mare problemă şi vedem cu toţii că nu are de gând să facă un pas în faţă şi să şi-o asume. Toţi comuniştii se cred infailibili, însă în cazul de faţă asta presupune însemnate costuri internaţionale”, a conchis Stelian Tănase.

Articolul complet aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii