Polonia cere arsenal nuclear masiv pentru UE

Jaroslaw Kaczynski, presedintele Poloniei.
Jaroslaw Kaczynski, presedintele Poloniei. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)

Liderul partidului aflat la putere în Polonia - Jaroslaw Kaczynski - cere Uniunii Europene să înceapă un program masiv de înarmare nucleară, insistând că blocul european are nevoie de statutul de putere nucleară pentru a echilibra balanţa de forţe cu Rusia - deţinătoarea celui mai cuprinzător arsenal nuclear din lume.

Polonia, al cărui preşedinte este fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, preşedintele polonez decedat, împreună cu întregul guvern, în straniul accident aviatic de la Smolensk, este îngrijorată de o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia.

Două ţări din blocul european deţin deja arme nucleare - Marea Britanie şi Franţa - deşi prima a demarat deja un proces de retragere din UE, după răsunătorul referendum din aprilie 2016.

Arsenalul propus de Kaczynski ar însuma de 20 de ori mai multe focoase nucleare decât deţine momentan Franţa, şi ar implica enorme costuri - estimate la trilioane de USD.

Deşi este foarte probabil ca sugestia polonezilor să fie luată în derâdere de blocul UE, datorită curentului actual de renunţare la armele nucleare, dar şi din considerente economice, ea arată gradul de îngrijorare al ţârilor aflate în prima linie de contact cu Moscova.

Ţările Baltice, Polonia - şi chiar Belarus-ul care este oarecum apropiat de Putin - sunt toate îngrijorate de comportamentul agresiv al Rusiei, apărut după invadarea Georgiei în 2008 şi, mai nou, anexarea Crimeei în 2012.

Ţările nordice - Suedia în special, dar chiar Finlanda, care până în prezent adopta o poziţie neutre atât de Rusia - şi-au exprimat temeri cu privire la incursiunile marinei şi aviaţiei ruse în apele şi spaţiul aerian suveran.

Singura ţară aflată pe linia de demarcaţie dintre Europa şi Rusia, care nu a exprimat temeri substanţiale privitoare la evoluţia tot mai agresivă a trupelor şi retoricii Moscovei este România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe