Polonia doreşte ca sancţiunile SUA să acopere gazoductul Nord Stream 2

(Captură Foto)

Varşovia doreşte ca SUA să impună sancţiuni asupra gazoductului planificat Nord Stream 2, care va lega Rusia şi Germania, a afirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu cu publicaţia Dziennik Gazeta Prawna ce a fost publicat luni.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat sâmbătă în capitala poloneză că SUA vede Nord Stream 2 drept o ameninţare pentru securitatea energetică a Europei.

Proiectul va dubla capacitatea Rusiei de a transporta gaz pe sub Marea Baltică în Germania şi mai departe, ajungând la un volum de 110 miliarde de metri cubi pe an.

“Da, am discutat despre Nord Stream 2. Dorim ca gazoductul Nord Stream 2 să fie inclus în proiectul de lege privind sancţiunile SUA... care cuprind, printre altele, sancţiuni împotriva Rusiei”, a declarat premierul polonez ziarului Dziennik Gazeta Prawna (DGP).

“Considerăm că interpretarea de până acum a acestui document de către Departamentul de Stat al SUA a fost ambiguă şi nesatisfăcătoare”, a adăugat Morawiecki.

Polonia importă majoritatea gazului folosit din Rusia, dar plănuieşte să diversifice sursele, creând o piaţă profitabilă pentru bătălia desfăşurată între Washington şi Moscova privind exporturile de gaz.

În 2016, Polonia a deschis primul terminal de gaz natural lichefiat (GNL) în oraşul port Swinoujscie din Marea Baltică, iar în 2017 Varşovia a primit primul transport de GNL american. Compania de gaz condusă de stat PGNIG plănuieşte să cumpere mai mult gaz după semnarea în noiembrie 2017 a unui acord în acest sens.

Polonia nu intenţionează să îşi extindă acordul de import pe termen lung cu gigantul rus Gazprom – acord care expiră în 2022 – în condiţiile în care urmăreşte să se bazeze mai mult pe terminalul din Swinoujscie şi pe o legătură planificată cu Norvegia pentru gaz. De asemenea, Polonia are acorduri pentru importarea de gaz natural lichefiat din Qatar.

Varşovia, împreună cu Ucraina şi statele baltice, se teme că gazoductul Nord Stream 2 va creşte dependenţa Europei de gazul rusesc.