Polonia doreşte ca trupele americane să staţioneze permanent pe teritoriul său

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak (Getty Images)

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat luni că a purtat discuţii cu oficiali americani în vederea staţionării permanente a trupelor americane în Polonia, ca mijloc de descurajare a agresiunii ruseşti.

Blaszczak a precizat că recent au avut loc discuţii pe această temă în Washington, dialogul fiind declanşat de temerile privind securitatea, care au apărut după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi după sprijinul oferit de Moscova separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, potrivit RFE/RL.

“Un rezultat al eforturilor noastre este faptul că Senatul SUA a contactat Pentagonul pentru evaluarea ... prezenţei permanente a soldaţilor americani în Polonia. O astfel de prezenţă are o mare importanţă deoarece descurajează adversarul”, a declarat Blaszczak la Radio 1.

Un raport publicat de portalul de ştiri Onet.pl a precizat că Varşovia oferă până la 2 miliarde de dolari pentru a contribui la construirea infrastructurii unei baze americane permanente în Polonia.

În prezent, Polonia găzduieşte temporar un contingent de soldaţi americani în regim de rotaţie.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a afirmat că o amplificare a prezenţei militare a NATO în apropierea Rusiei “cu siguranţă nu contribuie în niciun fel la securitatea şi stabilitatea pe continent”.

“Aceşti paşi expansionişti, cu siguranţă, vor rezulta în contramăsuri din partea taberei ruse pentru a echilibra paritatea ce este încălcată de fiecare dată în acest mod”, a precizat Peskov luni, pentru agenţia rusă de ştiri de stat TASS.