Polonia s-a săturat de monumentele sovietice şi decide înlăturarea lor

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat luni o lege privind interzicerea propagandei comuniste, o lege care reglementează demolarea de monumente din perioada sovietică, ce încă există în Polonia.
Preşedintele polonez Andrzej Duda.
Preşedintele polonez Andrzej Duda. (Janek Skarzynski/AFP/Getty Images)

„Proiectul de lege din 22 iunie 2017, care modifică legea asupra interzicerii promovării comunismului sau a altor sisteme totalitare – prin intermediul numelor acordate clădirilor, obiectelor sau infrastructurii publice – a fost promulgat în 17 iulie 2017”, conform unui anunţ postat pe website-ul prezidenţial.

Camera inferioară a Parlamentului Poloniei a adoptat amendamentele la aşa zisa lege a de-comunizării, stipulând în 22 iunie demolarea a aproximativ 500 de monumente din era sovetică ce mai există în ţară.

Legea va intra în vigoare la trei luni după semnarea sa.

Duma de Stat a Rusiei a denunţat amendamentele ca fiind “profanatoare” şi vehiculate în ciuda adevărului istoric.

Conform Institutului Polonez al Memoriei Naţionale, legea va fi aplicată în cazul a 230 de monumente care comemorează soldaţii Armatei Roşii Sovietice, printre altele.

Pe baza noii legi, monumentele şi plăcile memoriale considerate „glorificatoare ale comunismului” urmează să fie demontate. Amendamentele susţin că monumentele şi alte amenajări similare „nu pot aduce tribut persoanelor, organizaţiilor, evenimentelor sau datelor care simbolizează comunismul sau alte sisteme totalitare”.

Noua lege nu vizează monumentele din cimitire sau alte locuri de înmormântare, sau facilităţi care nu se află în spaţii publice şi nici pe cele ridicate în scopuri ştiinţifice ca piese de artă sau, de asemenea, monumentele incluse în registrul obiectelor de arhitectură.

Conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik, „peste 600.000 de soldaţi sovietici au murit eliberând Polonia de sub nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial”, însă agenţia de propagandă a Kremlinului uită să amintească de invadarea Poloniei de către Stalin şi Hitler, cât şi despre una dintre cele mai mari atrocităţi ale celui de-al doilea Război Mondial – masacrul ofiţerilor polonezi captivi la Katyn, comis de trupele sovietice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe