Polonia se opune creării armatei UE. Insistă că SUA este “singurul garant real al securităţii în Europa”

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki (Getty Images)

Polonia se opune creării unei armate europene, idee promovată de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi înalt oficiali din UE, subliniind temerile că acest proiect va slăbi relaţia de securitate a Europei cu SUA.

“Am dori ca Europa, ca întreg, să îşi întărească potenţialul militar”, a afirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVP Info, după o întâlnire cu lideri UE în care a fost semnat acordul pentru Brexit.

“Dar în acelaşi timp, astăzi subliniem faptul că singurul garant real al securităţii în Europa, inclusiv al flancului estic al NATO, este SUA”, a adăugat el.

Guvernul conservator-populist al Poloniei a fost mult mai receptiv la administraţia SUA de când preşedintele american Donald Trump a fost învestit oficial în 2017, împărtăşind multe dintre temerile administraţiei cu privire la imigraţia în masă şi la erodarea suveranităţii naţionale de către organizaţii globaliste.

Trump a făcut mari presiuni ca statele UE să înceapă să îşi respecte obligaţiile din NATO cu privire la cheltuielile în domeniul apărării, însă înalt oficiali din Bruxelles, Berlin şi Paris par să fie mai preocupaţi de construirea propriei forţe a UE.

O armată europeană integrată a fost de mult timp obiectivul politicienilor din establishmentul UE, ideea fiind inclusă, de exemplu, în manifestele electorale ale partidului politic al cancelarului german Merkel.