Polonia va cumpăra sisteme antirachetă Patriot pentru a-i descuraja pe ruşi

Soldaţi polonezi şi americani stau lângă un sistem de apărare  antirachetă Patriot în timpul unor exerciţii militare comune în  Sochaczew, lângă Varşovia, 21 martie 2015.
Soldaţi polonezi şi americani stau lângă un sistem de apărare antirachetă Patriot în timpul unor exerciţii militare comune în Sochaczew, lângă Varşovia, 21 martie 2015. (Captură Foto)

În faţa ostilităţilor continue ale Rusiei, Polonia a decis să cumpere sisteme antirachetă Patriot produse de compania americană Raytheon, conform Internaţional Business Times.

Această măsură face parte din programul Poloniei de modernizare a armatei sale. Programul, care durează 10 ani şi se ridică la o valoare de 42 de miliarde USD, a fost lansat în contextul implicării Moscovei în estul ucrainean separatist şi datorită faptului că estul Europei înfruntă o continuă agresiune din partea Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.

“Polonia este un pilon în cadrul NATO şi programul de modernizare a sistemului său de apărare... întăreşte direct puterea militară a Alianţei”, a declarat într-un comunicat Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, arată Agerpres.

Polonia, care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad în nord, devine cea de-a 16-a ţară după SUA care cumpără sistemul Patriot, alături de Olanda, Japonia şi Germania.

Polonia a dezbătut timp de mai multe luni ce sistem să aleagă, dar prezenţa de câţiva ani pe teritoriul său a sistemelor Patriot, operate de forţele americane care au pregătit, totodată, şi trupele poloneze în vederea utilizării lor, a fost cu siguranţă un factor care a influenţat decizia de cumpărare a acestora.

În prezent, Polonia cheltuieşte 1,95% din PIB-ul său şi până în 2016 va ajunge la pragul de 2% recomandat de NATO, adaugă Internaţional Business Times.

Oficialii polonezi au declarat că achiziţionarea sistemului antiradar şi de apărare antirachetă este rezultatul necesităţii de înlocuire a echipamentului militar învechit al ţării, precum şi de a consolida interoperabilitatea ridicată din cadrul NATO şi de a întări cooperarea dintre aliaţi.

În ceea ce priveşte cumpărarea de elicoptere militare, totuşi, Polonia a ales un produs european. Astfel, Polonia a anunţat că este foarte probabil că va cumpăra 60 de elicoptere Airbus Caracal. Achiziţionarea elicopterelor va costa statul polonez 2,7 miliarde de dolari, iar o mare parte din procesul de fabricare al acestora va avea loc în Polonia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe