Pompeo avertizează dur - SUA va acţiona pentru a opri petrolierul iranian să livreze ţiţeiul Siriei

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Statele Unite vor lua toate măsurile pentru a împiedica tancul petrolier iranian Adrian Darya să livreze petrol în Siria, a declarat reporterilor secretarul de stat american, Mike Pompeo.

"Dacă acea navă se va îndrepta din nou către Siria, vom lua toate măsurile pe care le putem pune în aplicare în concordanţă cu sancţiunile pentru a împiedica acest lucru", a spus Pompeo marţi.

Vineri, Statele Unite au emis un mandat pentru sechestrarea navei Grace 1 în timp ce aceasta se afla încă în apele Gibraltarului - şi pentru a-i confisca toată încărcătura şi 995.000 USD în numerar pentru presupuse încălcări ale sancţiunilor.

Cu toate acestea, Gibraltarul a respins cererea Washingtonului, invocând o diferenţă între poziţia Statelor Unite şi a Uniunii Europene în ceea ce priveşte sancţiunile asupra Iranului.

Iranul a declarat duminică faptul că nava Grace 1 - rebotezată Adrian Darya - a pornit în apele internaţionale după eliberarea de către autorităţile britanice din Gibraltar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, a declarat că Teheranul a avertizat Washingtonul împotriva confiscării supertankerului în larg.

Cu toate acestea, Pompeo a reiterat poziţia Statelor Unite de a aplica măsuri punitive împotriva oricărei terţe părţi care va ajuta supertankerul iranian.

„Facem clar faptul că oricine îl atinge, oricine îl susţine, oricine acordă permisiunea de andocare riscă să primească sancţiuni din partea Statelor Unite ale Americii”, a declarat Pompeo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe