Pompeo avertizează naţiunile arctice cu privire la comportamentul “agresiv” al ruşilor şi chinezilor

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

SUA îşi consolidează prezenţa în zona Arctică pentru a menţine sub control comportamentul “agresiv” al Rusiei şi Chinei în regiunea bogată în resurse, a afirmat secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit RFE/RL.

“Regiunea a devenit o arenă pentru putere şi competiţie. Şi cele opt state arctice trebuie să se adapteze la acest nou viitor”, a afirmat Pompeo într-un discurs susţinut luni în Finlanda, înaintea unei întâlniri cu miniştrii de externe ai Consiliului Arctic.

Consiliul este format din SUA, Rusia, Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia, precum şi reprezentanţi ai populaţiilor indigene ale regiunii.

Topirea gheţii arctice începe să ofere un acces mărit la o mare parte din rezerve de petrol şi gaze şi depozitele masive de minerale încă neexploatate ale planetei, determinând statele din zonă, precum şi puteri mondiale precum China, să se grăbească şi să revendice teritorii sau să îşi amplifice prezenţa în regiune.

Luând cuvântul în oraşul nordic finlandez Rovaniemi, Pompeo a susţinut: “Doar pentru că zona Arctică este un loc al sălbăticiei nu înseamnă că ar trebui să devină un loc al nelegiuirilor. Nu ar trebui să fie cazul. Şi suntem pregătiţi să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă”.

În acest sens, vom amplifica prezenţa americană pe tema securităţii prin “găzduirea unor exerciţii militare, consolidarea prezenţei forţei noastre, reconstruirea flotei de spărgătoare de gheaţă şi extinderea fondurilor pentru Paza de Coastă”, a adăugat Pompeo.

Pompeo a criticat China, care deţine statut de observator în Consiliul Arctic, afirmând că încercările statului comunist de a interveni în problemele regiunii polare prin promovarea de proiecte de infrastructură şi investiţii comerciale trebuie să fie monitorizate îndeaproape.

“Tiparul comportamentului agresiv al Chinei din alte zone ale lumii oferă informaţii privind modul în care va trata zona Arctică”, a susţinut Pompeo, avertizând că corupţia, investiţiile de calitate slabă, militarizarea şi “devastarea ecologică” sunt efecte potenţiale ale permiterii creşterii influenţei chinezilor.

În plus, Pompeo a respins afirmaţia Chinei că este o “naţiune aproape-Arctică”, precizând: “Există doar state arctice şi state non-arctice. A treia categorie nu există şi a spune altceva nu îi dă Chinei dreptul la nimic”.

Secretarul de stat american a acuzat şi Rusia care are un “tipar de comportament agresiv”, inclusiv militarizare şi faptul că impune altor naţiuni să îi ceară permisiunea pentru a trece prin Ruta Mării Nordului – o linie arctică de transport maritim aflată sub controlul Rusiei şi care conectează Atlanticul de Pacific.

Pompeo a insistat că acţiunile Rusiei merită o “atenţie specială” din partea Consiliului Arctic, afirmând: “Ştim că ambiţiile teritoriale ruseşti pot deveni violente”, referindu-se la conflictul din estul Ucrainei, unde luptele dintre trupele guvernului din Kiev şi separatiştii pro-ruşi au provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane începând cu aprilie 2014.

Rusia şi-a amplificat prezenţa militară în regiunea Arctică, modernizându-şi Flota Nordică şi redeschizând baze care fuseseră abandonate după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe