Pompeo: discuţiile din Phenian au fost “productive”. Coreea de Nord are altă părere

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi oficialul nord-coreean Kim Yong-chol sosesc la Casa de Invitaţi Park Hwa, din Phenian, Coreea de Nord pentru discuţii de nivel înalt, 6 iulie 2018.
Secretarul de stat american Mike Pompeo şi oficialul nord-coreean Kim Yong-chol sosesc la Casa de Invitaţi Park Hwa, din Phenian, Coreea de Nord pentru discuţii de nivel înalt, 6 iulie 2018. (Andrew Harnik/AFP/Getty Images)

La sfârşitul unor discuţii de nivel înalt ce au avut loc sâmbătă în Phenian între oficiali americani şi nord-coreeni, regimul comunist a acuzat SUA că cere o denuclearizare unilaterală şi a afirmat că atitudinea delegaţiei americane a fost “ extrem de regretabilă”.

În schimb, înaintea plecării din Phenian, secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că discuţiile au fost “productive” şi că s-au înregistrat progrese în anumite zone.

Aceste discuţii au avut loc după un summit istoric desfăşurat luna trecută între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

În timp ce Pompeo a descris discuţiile cu oficialul de top nord-coreean Kim Yong-chol ca fiind pozitive, unii oficiali nord-coreeni au avut o impresie mai negativă, potrivit Deutsche Welle.

“Atitudinea şi poziţiile adoptate la discuţiile de nivel înalt de vineri şi sâmbătă au fost extrem de regretabile”, a precizat într-o declaraţie Ministerul nord-coreean de Externe, conform agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap.

Phenianul a acuzat SUA că încearcă să forţeze unilateral regimul comunist să îşi abandoneze armele nucleare.

Pompeo a mai afirmat că oficiali americani şi coreeni se vor întâlni în 12 iulie la graniţa dintre Coreea de Nord şi cea de Sud pentru a discuta despre distrugerea unui poligon nord-coreean de testare a motoarelor de rachete şi despre rămăşiţele soldaţilor americani ucişi în timpul Războiului Coreean din 1950-1953.

După întâlnirea istorică cu liderul nord-coreean în 12 iunie, în Singapore, Trump a anunţat că distrugerea poligonului pentru motoarele de rachete se află în proces de finalizare.

Însă Pompeo a declarat că sunt necesare convorbiri suplimentare pentru a ca procesul să avanseze.

Vizita lui Pompeo în Coreea de Nord a avut loc pe fondul unor rapoarte potrivi cărora agenţiile americane de informaţii au “dovezi” că Phenianul continuă să îşi dezvolte capabilităţile de a produce arme.

Unele rapoarte sugerează că regimul Kim extinde centrele de producţie de arme, chiar dacă a promis înaintea summitului cu Trump că va începe procesul de denuclearizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe