Pompeo în Rusia: SUA nu doreşte un război cu Iranul

Secretarul de stat american Mike Pompeo (st) şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov îşi strâng mâinile în timpul unei întâlniri în staţiunea rusă Soci, în 14 mai 2019. La întâlnire a participat şi liderul rus Vladimir Putin.
Secretarul de stat american Mike Pompeo (st) şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov îşi strâng mâinile în timpul unei întâlniri în staţiunea rusă Soci, în 14 mai 2019. La întâlnire a participat şi liderul rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Întâlnindu-se marţi cu oficiali de rang înalt ruşi, secretarul de stat american Mike Pompeo a încercat să reducă temerile privind tensiunile tot mai mari dintre SUA şi Iran, despre care unii consideră că ar putea duce la un conflict în regiune, potrivit Deutsche Welle.

“În mod fundamental nu dorim un război cu Iranul”, a declarat Pompeo după discuţii purtate, cu uşile închise, cu preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov. “Dar, în acelaşi timp, am spus clar iranienilor că, în cazul în care interesele americanilor sunt afectate, cu siguranţă că vom răspunde într-o manieră adecvată”.

Pentru a contracara orice posibil atac, SUA a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-52, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot, amplificând nivelul deja ridicat al tensiunilor provocate de reimpunerea sancţiunilor americane împotriva Iranului, reimpunere ce a avut loc după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.

“Europa are o miză în existenţa unui Orient Mijlociu paşnic şi stabil”, a declarat delegatul american pentru Iran, Brian Hook. “Iranul a ameninţat că poate desfăşura atacuri, astfel că am luat măsuri defensive. Problema pe care o avem acum este aceea că este greu să ne imaginăm un Orient Mijlociu paşnic fără un Iran paşnic. Aşadar, cerem Iranului să se comporte mai mult ca o naţiune normală şi mai puţin ca o cauză revoluţionară”.

De asemenea, Rusia şi SUA au declarat că doresc să îşi îmbunătăţească legăturile însă au recunoscut că există neînţelegeri într-o serie de probleme.

Pompeo a precizat că Moscova şi Washington “au interese care într-adevă se suprapun”, pe baza cărora ele îşi pot dezvolta relaţiile, adăugând că cel mai important lucru este că “preşedintele Trump doreşte foarte mult să facă acest lucru”.

La o conferinţă de presă cu Pompeo, Lavrov a avertizat că “această neîncredere pe care o avem noi [Rusia şi SUA] ne stânjeneşte atât securitatea voastră cât şi a noastră”.

Întâlnirea dintre Putin şi Pompeo a fost cel mai înalt contact personal dintre cele două ţări de la publicarea de luna trecută a raportului procurorului special american Robert Mueller privind presupusa colaborare între campania lui Donald Trump şi Kremlin cu scopul de a afecta rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016. Investigaţia lui Mueller a concluzionat că nici Trump şi nici alte persoane asociate cu campania sa prezidenţială nu au conspirat sau nu au colaborat cu Rusia pentru a influenţa alegerile.

În cadrul întâlnirii cu Pompeo în staţiunea Soci, Putin a făcut referire la concluzia investigaţiei procurorului special american şi a declarat că speră că legăturile dintre SUA şi Rusia se vor schimba după publicarea raportului Mueller, precizând că acuzaţiile privind interferenţa Moscovei în alegerile din 2016 a fost unul dintre motivele deteriorării relaţiilor bilaterale.

La rândul său, Pompeo nu a precizat nimic despre interferenţa [ruşilor] în alegeri, însă a declarat că administraţia Trump va proteja interesele Statelor Unite.

În timpul conferinţei de presă cu Lavrov, Pompeo a precizat că, în cazul în care Rusia ar interfera în alegerile din SUA din 2020, acest lucru “ar face ca relaţia noastră să ajungă la un nivel şi mai coborât decât cel la care se află în prezent”. Lavrov a contestat afirmaţia.

De asemenea, Pompeo a cerut Rusiei să-şi suspende sprijinul acordat liderului venezuelean Nicolas Maduro, adăugând: “Dorim ca Venezuela să îşi recapete democraţia”.

Maduro “nu a adus decât suferinţă poporului venezuelean”, a declarat Pompeo reporterilor. “Sperăm că sprijinul Rusiei pentru Maduro va înceta”.

Lavrov a susţinut că “ameninţările administraţiei SUA împotriva conducerii Venezuelei nu au nimic de a face cu democraţia”.

În timp ce Rusia, China, Cuba şi alte câteva state sunt alături de Maduro, SUA şi peste 50 de ţări occidentale şi sud-americane îl susţin pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido care, în luna ianuarie, s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei.