Pompeo: SUA ar putea anunţa în câteva zile noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru acţiunile sale din Ucraina

Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo (Joe Raedle/Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că speră să poată să anunţe în următoarele zile măsuri suplimentare, împreună cu aliaţii occidentali, pentru a combate agresiunea rusească din Ucraina, potrivit RFE/RL.

„Sper că săptămâna viitoare, când colegii noştri din NATO se află în oraş, vom putea să anunţăm o altă serie de acţiuni pe care le vom lua împreună pentru a combate ceea ce face Rusia în Crimeea, în Marea Azov şi în regiune”, a declarat Pompeo, miercuri, în timpul unei audieri în Camera Reprezentanţilor.

Membrii NATO urmează să se întâlnească la Washington în 4 aprilie pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării alianţei militare occidentale.

Pompeo, care nu a fost mai specific în privinţa potenţialelor noi măsuri, a mai precizat că „Nu ştiu dacă am făcut tot ceea am putut să facem” pentru a adresa acţiunile Moscovei în Ucraina.

„Evaluăm în mod constant nu numai dacă furnizăm Ucrainei suficiente resurse… dar şi dacă sunt uneltele potrivite. Nu doar uneltele pe care le vedeţi – muniţii şi arme – dar şi schimbul de informaţii.”

SUA şi Uniunea Europeană au aplicat în ultimii ani câteva serii de sancţiuni împotriva Rusiei pentru activităţile sale din Ucraina, lucru care a făcut ca relaţiile dintre Kremlin şi Occident să ajungă la niveluri scăzute, întâlnite doar imediat după încheierea Războiului Rece.

În 2014, Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, o mişcare ce nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

De asemenea, Rusia susţine separatiştii din estul Ucrainei care sunt implicaţi într-un conflict armat cu forţele guvernamentale ale Kievului, un conflict care a provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane – un sfert dintre ei fiind civili – şi a dus la strămutarea a peste 1 milion de cetăţeni ucraineni.

Cu privire la Crimeea, Pompeo a declarat: „[Crimeea] aparţine Ucrainei şi dorim ca acest lucru să fie soluţionat”.

Comentariile lui Pompeo au fost făcute cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale ucrainene din 31 martie. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, fostul premier Iulia Timoşenko şi comediantul Volodomir Zelenski sunt principalii candidaţi.

Guvernul ucrainean a publicat un nou studiu privind ceea ce Kievul a declarat că este un amestec planificat de Kremlin în procesul electoral al Ucrainei. Presupusul amestec va include „măsuri sistematice şi multilaterale pentru influenţarea cursului procesului electoral şi al numărării voturilor în timpul alegerilor prezidenţiale şi, ulterior, al celor parlamentare din Ucraina”.

Rusia a negat faptul că se amestecă în procesul electoral al altor ţări şi că nu a făcut-o nici în cazul alegerilor prezidenţiale americane din 2016.