Pompeo: SUA doreşte ca toţi soldaţii iranieni să plece din Siria

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA urmăreşte să expulzeze toţi soldaţii iranieni din Siria, în pofida deciziei Washingtonului de a-şi retrage soldaţii din ţara răvăşită de război, potrivit RFE/RL.

“Este momentul ca vechile rivalităţi [din Orientul Mijlociu] să înceteze, pentru binele regiunii”, a afirmat Pompeo într-un discurs ţinut joi, în capitala egipteană Cairo, pe tema obiectivelor mai ample ale SUA în Orientul Mijlociu.

De asemenea, el a mai menţionat că SUA “va folosi diplomaţia şi va lucra cu partenerii noştri pentru a expulza fiecare soldat iranian” din Siria şi va amplifica acţiunile “pentru a aduce pace şi stabilitate poporului sirian care suferă de mult timp”.

Pompeo s-a aflat în Egipt ca parte a unui turneu în 9 naţiuni din Orientul Mijlociu cu scopul de a reasigura partenerii arabi că Washingtonul nu abandonează regiunea în pofida planurilor de a-şi retrage trupele din Siria.

Iranul, împreună cu Rusia, a oferit preşedintelui sirian Bashar al-Assad un suport major pe parcursul conflictului din Siria, care a izbucnit în martie 2011 prin suprimarea de către guvern a manifestanţilor anti-Assad. Conflictul a provocat peste 400.000 de morţi, a dus la strămutarea a milioane de oameni şi a devastat numeroase locaţii istorice din ţară.

În discursul său, Pompeo a insistat că SUA este o “forţă a binelui” în Orientul Mijlociu şi că rămâne dedicată “distrugerii complete” a pericolului ce îl reprezintă grupul jihadist Statul Islamic.

“Când America se retrage, urmează haosul”, a adăugat Pompeo.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a ironizat comentariile lui Pompeo, scriind pe Twitter: “Oricând/oriunde interferează SUA, urmează haosul, represiune şi indignare”.

Pompeo a sosit în Egipt în 10 ianuarie, după vizite în Iordania şi Irak.

După discuţii cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, Pompeo a precizat pe Twitter că “SUA rămâne fermă alături de Egipt în angajamentele de protejare a libertăţii religioase şi în lupta împotriva terorismului care ameninţă toţi prietenii din Orientul Mijlociu”.

Din Egipt, Pompeo va călători în statele arabe din Golf.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe