Ponta dă independenţa energetică pe mâna Chinei. Chinezii, stăpâni şi la Cernavodă, şi la Rovinari

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

China va controla, la noi în ţară, şi o parte din energia pe cărbune, nu doar cea nucleară, relatează Hotnews. În timp ce reactoarele nucleare de la Cernavodă urmează să fie construite cu China General Nuclear Power Corporation, o altă companie chineză, China Huadian Engineering ar urma să construiască, ca urmare a unei înţelegeri cu Guvernul României, şi Complexul Energetic Oltenia, o nouă centrală energetică pe cărbune, relatează Hotnews.

În perioada următoare, CE Oltenia şi compania chineză vor înfiinţa o societate mixtă, Huadian Oltenia Energy SA, care ar urma să se ocupe de construirea centralei de 600 MW, lucrările fiind estimate la 850 milioane euro. În ciuda contribuţiei semnificative a părţii române, chinezii vor deţine 91% din acţiunile companiei mixte, arată sursa citată.

În cazul în care centrala va fi construită, chinezii vor controla o mare parte din producţia de energie din România având în vedere că tot o companie chineză va construi şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Societatea mixtă Huadian Oltenia Energy SA va avea sediul în Rovinari şi în cadrul ei vor munci 150 de angajaţi.

Întrebaţi cum poate fi justificată construirea unui nou grup în condiţiile în care consumul de energie în România este tot mai scăzut, reprezentanţii CE oltenia, au declarat, pentru Hotnews, că "această nouă capacitate de producţie ar trebui să înlocuiască capacităţile existente a căror durată de viaţă este expirată şi a căror tehnologie ce aparţine anilor '70 este depăşită".

Întelegerea lui Ponta cu chinezii, secret de stat

Reamintim că CE Oltenia şi China Huadian Engineering au semnat în octombrie 2014, la Guvern, acordul pentru realizarea unui grup energetic de 500 MW la Rovinari. Semnat în prezenţa premierului Victor Ponta, documentul este păstrat secret, în baza unei clauze de confidenţialitate incluse în Memorandumul de înţelegere, semnat în prealabil de autorităţile române cu partenerul chinez.

"Clauza de confidenţialitate se constituie într-un paravan de netrecut pentru toţi cei care vor să ştie mai multe despre investiţia respectivă a statului – cetăţeni, presă şi societate civilă", semnala, în decembrie 2014, Greenpeace, precizând că a trimis către Guvern o cerere de desecretizare a Acordului de înfiinţare a companiei şi de comunicare a documentului.

"Complexul Energetic Oltenia aparţine tuturor cetăţenilor acestei ţări, iar Ministerul Economiei şi întregul guvern au ca scop reprezentarea intereselor cetăţenilor ţării. Cu toate acestea, entităţile amintite semnează înţelegeri cu China, în numele cetăţenilor pe care îi reprezintă, însă cu clauze de confidenţialitate faţă de aceştia", atrage atenţia Greenpeace, reamintind că "Guvernul trebuie să susţină interesele cetăţenilor României în relaţia cu ţările străine şi nu pe cele ale Chinei în relaţia cu cetăţenii României."

Interesele cui le susţine Guvernul?

Mai merită menţionat că, potrivit fostului şef al Consiliului de Administraţie Rovinari, Marcel Hoară, fost preşedinte al Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, investiţia chineză de la Rovinari pe care Ponta şi Dragnea o prezentau în anul electoral 2014 ca pe o mare victorie a guvernării PSD, ar fi trebuit demarată în 2012 în cu totul alte condiţii, avantajoase pentru statul român.

Potrivit lui Marcel Hoară, cum Complexele energetice din Oltenia furnizau aproximativ 30% din energia naţională reprezentând singura energie de siguranţă din România, în timpul Guvernării Boc s-a luat decizia de a se realiza un IPP, printr-o procedură de licitaţie, "în aşa fel încât Rovinariul şi Turceniul să producă energie curată din cărbune şi de siguranţă naţională."

La licitaţie au participat patru mari firme printre care şi China Huadian "care nu a avut încotro" şi a agreat caietul de sarcini, caiet care conţinea prevederi dure pentru chinezi, inclusiv obligaţii de mediu etc. Potrivit caietului de sarcini, chinezii primeau 49% din acţiuni, în nici un caz 91% cât vor primi acum, a explicat Hoară pentru Epoch Times.

"Dacă era un caiet de sarcini în care această companie chineză avea termene clare, ca şi partea română, oare de ce am renunţat la aceste condiţii care erau în beneficiul statului român?" se întreabă, la momentul respectiv, Marcel Hoară.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi citi aici.

Mai amintim în context că Rovinari nu este singurul proiect energetic de anvergură pe care Guvernul Ponta îl pune în braţele Chinei în condiţii dezavantajoase pentru statul român. Şi în ceea ce priveşte investiţia de la Cernavodă, chinezii vor fi acţionar majoritar, urmând să deţină 51% din acţiunile societăţii mixte.

Mai mult, în apetenţa sa pentru relaţiile cu Beijingul, premierul a ofertat Chinei tot ce înseamnă proiect energetic important, de la cele două reactoare nucleare până la cablul submarin România-Turcia şi microhidrocentrale pe Olt. Pe lângă faptul că tot ce înseamnă proiect energetic mare ar trebui, în viziunea premierului, să implice şi o companie chineză, pentru unele dintre proiecte Guvernul îşi anunţa inclusiv intenţia de a acorda ajutoare de stat, mergând de la aprobarea unui preţ de referinţă garantat până la scutiri de impozite şi taxe.

Toate aceste "deal"-uri cu China au loc în contextul în care strategia energetică a ţării nu a fost încă adoptată, iar intrarea ruşilor în Crimeea a reamintit Europei că independenţa energetică este o problemă de siguranţă naţională. Nu şi premierului Ponta, care a ales pentru partneriate într-un domeniu de importanţă capitală pentru România o ţară care nu este membră NATO şi care este renumită pentru politicile sale de dumping şi de spionaj economic şi industrial.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.