Ponta face aluzii la naţionalitatea şi religia lui Iohannis

Victor Ponta vs Klaus Iohannis
Victor Ponta vs Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la evenimentul de lansare a candidaturii sale la prezidenţiale, că nu îşi doreşte să fie acuzat de nimeni că este român sau ortodox în ţara sa, aluzie la posibilul său contracandidat, liberalul Klaus Iohannis.

"Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru", a precizat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Preşedintele PSD a subliniat că Biserica şi Armata sunt instituţii fundamentale care trebuie respectate şi sprijinite în continuare pentru că au ajutat la fondarea şi salvgardarea naţiunii române.

Cu o altă ocazie, într-un interviu recent pentru Adevărul, premierul Ponta susţinea: „Ştiu că nu va fi o temă a mea de atac, nu e nimic de reproşat că e etnic german, dar nici mie nu trebuie să-mi fie reproşat că sunt român. Sunt în România şi mă mândresc că sunt român. La fel e discuţia despre religie, nu e nimic rău că e protestant, dar eu sunt ortodox. Nu cred că va fi un subiect, dar nici nu vreau să creăm un anumit complex – să vină cineva din afară, că noi nu suntem în stare. Avem resursele noastre, ca ţară, de a ne dezvolta. Nu cred că e un defect pentru Iohannis că e german, dar să nu-mi reproşeze mie cineva că sunt român sau că sunt ortodox”.

În opinia fostului consilier Sebastian Lăzăroiu, aluziile repetate la chestiunea etniei şi religiei făcute de Victor Ponta sunt jenante şi chiar periculoase pentru că România nu trebuie să devină o ţară în care prezidenţialele se câştigă după criterii de etnie şi religie.

„Jenante aluziile repetate pe care le face Ponta la adresa contracandidatului Iohannis. Cele referitoare la etnie şi religie. Şi chiar periculoase, dacă mă gândesc bine. Pentru că mă aştept să fie un crescendo. Azi nişte mici aluzii nevinovate, până în ziua alegerilor adevărate înfierări din amvon. România nu e o ţară în care alegerile se câştigă după criterii de etnie şi religie. Sau n-a fost până acum. Ar fi trist să se întâmple asta după 25 de ani de când tot zicem că învăţăm democraţia. Nu orice trebuie să justifice victoria în alegeri. Altfel, faptul că Ponta e român şi ortodox nu-l face mai puţin corupt şi mincinos. Iar faptul că Iohannis e luteran şi etnic german e infinit mai puţin important decât problema de incompatibilitate pe care o are la Primăria Sibiului”, a subliniat Sebastian Lăzăroiu.

Fostul preşedinte al Forţei Civice, actual prim-vicepreşedinte PDL, Mihai Razvan Ungureanu, a criticat dur declaraţiile premierului Ponta cu privire la etnie şi religie. În opinia acestuia, Ponta se contrazice susţinând mai întâi că doreşte să fie preşedintele tuturor românilor, şi din ţară şi din diaspora, iar "după aceea spui 'Eu sunt 'arian', spre deosebire de ceilalţi eu sunt 'rasă pură'".

"Discursurile astea le făceai în Germania interbelică (...) Mergi pe competenţe, nu te lua de indentitate! Sunt declaraţii în contradictoriu. Pe de o parte, aluzia fină că 'Eu sunt înalt, blond, cu ochi albaştri, rasă pură românească', şi pe de altă parte spui că esti preşedintele tuturor românilor. Nu există români în grade de la 1 la 10", a subliniat MRU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne