Ponta: N-am auzit niciodată ca un premier să sune 100 de parlamentari să le spună la toţi că vor fi miniştri

Victor Ponta în Parlament, 10 octombrie 2019
Victor Ponta în Parlament, 10 octombrie 2019 (Screenshot)

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat joi, în timpul dezbaterii din Parlament pe moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD, că dacă nu trece moţiunea nu înseamnă că România va avea un guvern funcţional şi i-a reproşat premierului Viorica Dăncilă faptul că a sunat în stânga şi în dreapta, promiţând funcţii, cu scopul de a nu-şi pierde poziţia.

“Ne aflăm azi în faţa unei moţiuni într-adevăr foarte ciudate şi v-o spune un deputat aflat la al patrulea mandat. Dar totuşi trebuie să vorbim despre obiectul întâlnirii noastre şi anume ce facem în viitor cu ţara. Cred că nu trebuie să vorbim despre chestiuni personale. Doamna Dăncilă e supărată că ieri m-au sunat toţi consilierii domniei sale să ne vedem aseară, să vorbim de moţiune şi dacă te superi că te refuză un bărbat, nu e normal să o spuneţi la microfon. Al doilea lucru. Vreau să ştim totuşi despre ce vorbim. Tot despre doamna Dăncilă, despre cum s-au tăiat pensii şi salarii. Din câte ştiu, salariul domniei sale de europarlamentar în 2010 nu i l-a tăiat nimeni. Şi, din câte ştiu, în 2012 eu şi alţi mulţi colegi din PSD, din păcate puţini au mai rămas, ne-am luptat aici să schimbăm guvernul, să dăm înapoi acele pensii şi salarii”, a precizat fostul premier.

Ponta a menţionat că, în prezent, ţara noastră nu are un Guvern, motiv pentru care această moţiune este “extrem de ciudată”, şi a făcut apel ca în timpul votului de azi din Parlament să se pună capăt la ceea ce oricum va înceta “mâine”.

“Doamna Dăncilă vorbeşte despre ceva ce nu ştie. E deja tautologic acest lucru. Tautologic, ca să vă dau de lucru pe Google, de aia am folosit termenul. Este o moţiune extrem de ciudată pentru că, teoretic, o moţiune dă jos un guvern. Noi nu mai avem guvern. Cred că ştiţi şi ştim toţi acest lucru. Nu vorbesc doar că nu avem ministru de Interne. A fost un timp bodyguardul doamnei Dăncilă interimar dar nu mai e nici el. Nu avem ministru la Educaţie, la Mediu, la Energie. Vorbim despre un guvern care nu mai există şi care, orice aţi face azi, mâine oricum îşi încetează activitatea. Eu zic să o încetăm de azi. Boală lungă, moarte sigură! Însă, în acelaşi timp, din nou pentru că doamna Dăncilă vorbeşte despre ceva ce nu ştie, dar dumneavoastră cei de la PSD ştiţi. Pentru faptul că în noiembrie 2015 nu ne-am ţinut de guvernare, aţi stat un an în opoziţie, şi am câştigat alegerile împreună. Doamna Dăncilă era tot la Bruxelles, nu ştie despre asta.

Acum mai staţi o zi, o săptămână, o lună la guvernare ca să pierdeţi următoarele zece rânduri de alegeri. Cred că este o idee şi o strategie politică total greşită, şi vă rog să vă gândiţi la faptul că mâine oricum se împlinesc 45 de zile de când s-a schimbat compoziţia politică a acestui Guvern. Doamna Dăncilă mi-a zis mie personal că pe 1 septembrie vine în Parlament cu un Guvern restructurat. E adevărat că nu mi-a trecut prin cap să o întreb întâi septembrie în care an, pentru că atunci când vorbeşti cu doamna Dăncilă cifrele sunt o problemă. În acelaşi timp le-a spus colegilor de la PSD că sigur nu pleacă ALDE şi că domnul Tăriceanu rămâne alături de ei. Astăzi am aflat că domnul Tăriceanu e un om foarte rău. Călin, sunt de acord, dar ţie îţi spunea că eşti foarte bun. Probabil că ai refuzat şi tu aseară invitaţia la cină de la aceleaşi persoane”, a continuat Ponta.

Mai mult, Ponta avertizează că, în cazul în care moţiunea de cenzură nu trece, acest lucru nu va garanta că România va avea un Guvern funcţional.

“Nu, nu o să avem guvern. Ci o să fim exact ca în 2009, când n-am avut guvern, am avut alegeri prezidenţiale şi în 2010 am ajuns în criză, s-au tăiat pensii, salarii – ale noastre, ale celor din România, nu ale dnei Dăncilă de la Bruxelles, că ei i-a mers bine şi în perioada aia”, afirmă liderul Pro România.

Reiterând faptul că moţiunea de astăzi este “extrem de ciudată”, Ponta a precizat că, până acum în cariera sa politică, nu a auzit “ca un prim-ministru personal să sune 100 de parlamentari să le spună la toţi că vor fi miniştri”, adăugând, “nu ştiu, la Pro România erau trei prim-miniştri ca să nu ne certăm, ne dă trei prim-miniştri nouă”.

“Doamna Dăncilă ne-a promis că este neconflictuală. Mă uitam că azi chiar s-a certat cu toată lumea, dacă mai era cineva care credea că poate să vorbească cu domnia sa s-a lămurit. Dar am văzut că e neconflictuală. N-a vrut să se certe cu vicepreşedintele Americii, Mike Pence. N-a vrut să îl primească. A alergat omul după doamna Dăncilă prin tot Washingtonul să o întâlnească şi nu a vrut să se certe cu el. Şi nici cu doamna Ursula. Nu îi spun numele complet că vă încurc. N-a vrut să se certe. Nu avem comisar. Suntem singura ţară care nu avem comisar european. N-a vrut să se certe nici cu militarii, dar tocmai s-a aprobat la Senat legea prin care se taie pensiile militare, că noroc că am oprit-o noi la Cameră. N-a vrut să se certe nici cu moldovenii, cărora le-a promis că începe autostrada. A început autostrada, un metru pătrat la Suceava făcut de un om de afaceri”, a adăugat Ponta.

Nu în ultimul rând, fostul premier pesedist a subliniat că “astăzi avem toţi datoria să îngropăm un mort care stă la Palatul Victoria şi care ne afectează pe toţi, şi dacă nu îl îngropăm noi azi, îl vor îngropa românii pe 24 noiembrie”.

“Dar asta va fi un lucru rău pentru social-democraţie, motiv pentru care, alături de toţi colegii mei din Pro România, votăm moţiunea de cenzură”, a conchis Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne