Ponta: Nivelul maxim al coplăţii va fi de 10 lei

Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino
Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino (Epoch Times România)

Nivelul coplăţii în sănătate a fost stabilit la nivelul maxim de 10 lei, în urma discuţiilor cu cei de la FMI, a anunţat premierul Victor Ponta. Responsabilii din Ministerul Sănătăţii urmează să stabilească procedura exactă de calcul şi modul în care se vor percepe banii - o singură dată, la externare, sau pentru fiecare zi de spitalizare. Actele referitoare la coplată ar trebui finalizate până în luna martie.

"Eu un singur lucru am vrut să mă asigur şi asta am discutat cu cei de la FMI, că valoarea coplăţii în primul rând nu priveşte consultaţiile, nu priveşte medicii de familie, nu priveşte tot ceea ce e în afara internării şi în al doilea rând că nu va depăşi o sumă de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează, dar de principiu nu e o sumă imposibil de suportat", a declarat Ponta.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat despre coplată că va avea o "valoare modestă" şi se va aplica doar în spitale, la externare.

"Adică, pe cine iese din spital şi nu pe cine se adresează spitalului ca să obţină sau nu un anume serviciu medical, deci foarte precis pe cine iese din spital, deci pe caz externat, iar valoarea ei, care va fi cu adevărat o valoare simbolică, o valoare modică, va fi stabilită la contractul-cadru, odată cu 1 martie 2013", a afirmat ministrul.

La finele anului în curs, se va face o analiză pentru a se vedea dacă sistemul de coplată este eficient şi se va decide dacă va fi menţinut în continuare sau trebuie modificat.