Poporul, ţinut la uşă de Avocatul Poporului. Ciorbea, "inundat" de semnăturile celor ce l-au concediat

Cetăţenii veniţi să depună semnăturile pentru demisia lui Victor Ciorbea nu au fost primiţi în audienţă, pe motiv că au dorit să filmeze întâlnirea. Mai mult, Avocatul Poporului i-a ironizat pe petiţionari, întrebându-i dacă au venit cu colindul.
"Victor Ciorbea, eşti concediat"
"Victor Ciorbea, eşti concediat" (De-clic)

Holul de la intrarea în clădirea de unde Ciorbea îşi exercită activitatea a fost umplut, marţi, de cetăţeni veniţi să depună primele 100.000 de semnături din cele 140 de mii strânse (până acum) pe petiţia vizând demiterea celui care, în opinia lor, a devenit mai degrabă avocatul unui grup de condamnaţi penal decât al Poporului.

Surprinzător sau nu, poporul a fost ţinut în anticameră, petiţionarilor comunicându-li-se că nu vor fi primiţi în audienţă decât dacă renunţă la ideea de a filma întrevederea ce va avea loc. Cum cetăţenii, nemulţumiţi de faptul că Ciorbea i-a numit "bieţi oameni" care nu ştiu despre ce este vorba, nu au renunţat la dorinţa lor de a filma întâlnirea, astfel încât cei de acasă să poată urmări şi ei conţinutul discuţiilor iar conţinutul acestora să nu fie ulterior răstălmăcit, accesul în audienţă nu le-a fost permis.

Când oamenii au insistat că o interacţiune a cetăţenilor cu o instituţie a statului nu are de ce să fie secretă, li s-a răspuns doar că legislaţia nu permite accesul, dincolo de registratură, cu aparatură de filmat sau înregistrat decât dacă este vorba despre o conferinţă de presă şi dacă jurnaliştii sunt acreditaţi pentru respectivul eveniment.

Ajuns şi el la sediu în timp ce cetăţenii aşteptau să vorbească cu el, Avocatul Poporului - întors de la Parchet unde a depus mărturie în dosarul Mineriadei - i-a ironizat pe cei prezenţi întrebându-i dacă au venit cu colindul.

"Când a intrat şi ne-a văzut mai mulţi acolo ne-a zis “La mulţi ani, aţi venit cu colindul?”, relatează Oana Gheorghiu, unul dintre cetăţenii veniţi să depună semnături.

În opinia Oanei – membru fondator al unui ONG ce se ocupă de identificarea de soluţii care să crească şansele la viaţă ale bolnavilor de cancer din România, Avocatul Poporului nu mai are nicio treabă cu poporul al cărui interes ar trebui să-l apere.

Pur şi simplu Avocatul Poporului nu mai are treabă cu poporul! S-a văzut astăzi foarte clar că, de fapt nu îl interesează absolut deloc opinia cetăţeanului şi cererile cetăţeanului. În schimb, se sesizează din oficiu în legătură cu drepturile condamnaţilor penal. Preocuparea lui principală sunt condamnaţii penal! Eu nu am auzit, până acum, să fie preocupaţi de soarta bolnavilor de cancer din spitale şi de condiţiile în care sunt trataţi. Deşi sistemul de Sănătate a fost sub lupă anul acesta, nu l-am auzit măcar o dată să ia atitudine şi să intervină în vreuna dintre situaţii. A intervenit în cazul celor morţi cu viermi pe ei? Nu l-am auzit să ia o poziţie. În schimb, condamnaţii penal sunt nedreptăţiţi în România, asta e preocuparea lui. Faptul că nu ne-a primit şi nu a vrut un dialog transparent şi pe care toată lumea să îl vadă, fără ca noi după aia să spunem ceva şi ei altceva, a preferat să nu stea de vorbă cu noi!”, a declarat Oana Gheorghiu pentru Epoch Times.

Poziţia de-clic.ro

În opinia reprezentanţilor de-clic.ro - platforma ce a găzduit petiţia vizând demiterea lui Ciorbea - modul în care Avocatul Poporului (nu) i-a primit pe cetăţeni arată că Victor Ciorbea trebuie să demisioneze.

Evenimentul de azi nu a făcut decât să ne confirme că instituţia Avocatului Poporului nu este în niciun fel pregătită să apere drepturile cetăţenilor, ci doar să facă scut în jurul unui om căruia i se cere demisia.

Dar acest fapt nu ne descurajează, doar ne dă argumente în plus că solicitarea celor 138.000 de semnatari este legitimă şi Victor Ciorbea trebuie să demisioneze. Aşa că trebuie să ne mobilizăm în continuare”, transmite, pe Facebook, echipa de-clic.ro.

Şi la Cluj, mai mulţi cetăţeni au fost să depună cererile de demisie a lui Victor Ciorbea la biroul teritorial din localitate al Avocatului Poporului.

Coordonatoarea biroului, d-na Camelia Reghini ne-a declarat că în principiu dânsa e de acord cu acţiunea lui Victor Ciorbea de trimitere la Curtea Constituţională a Legii 90/2001 care împiedică persoanele condamnate penal să facă parte din Guvern deoarece conţine mai multe neconcordanţe dar că momentul ales e unul total nepotrivit. De asemenea ne-a spus că va redirecţiona cererile noastre la Bucureşti”, mai comunică de-clic.ro.

"Bieţii oameni"

„"Bieţii oameni" au venit astăzi la Avocatul Poporului să depună petiţia cu cele peste 125.000 de semnături pentru demiterea lui Victor Ciorbea. Au fost primiţi de angajaţi ai acestei instituţii, care le cereau să aleagă cinci oameni care să fie primiţi în audienţă, pe motiv că mai mulţi nu încap în sala de audienţe. Ca urmare a insistenţelor oamenilor, s-a aprobat ca toţi să fie primiţi în audienţă. Brusc a fost loc în sală, doar că li s-a spus că nu au voie să-şi folosească telefoanele şi să filmeze, deoarece aşa ar prevede Regulamentul. Întrebaţi despre care prevedere anume este vorba, angajaţii instituţiei nu au putut da un răspuns clar”, scrie, la rândul său, pe Facebook, deputatul USR Matei Dobrovie, autor al unei scrisori deschise adresate lui Ciorbea pe care astăzi deputatul a depus-o la registratura instituţiei. Scrisoarea poate fi citită aici.

„Am depus astăzi la Avocatul Poporului o scrisoare deschisă în care inventariez motivele pentru care cred că domnul Victor Ciorbea a încetat să reprezinte interesul public, punându-se în slujba unor politicieni cu probleme în justiţie, şi trebuie să-şi prezinte demisia cât mai repede.

Instituţia Avocatul Poporului reprezintă potrivit legii o autoritate publică autonomă, având drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Din păcate, domnul Ciorbea acţionează pentru apărarea unor interese politice şi a refuzat sistematic să-şi îndeplinească această misiune”, a declarat, ulterior, pentru Epoch Times, Matei Dobrovie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne