Poroşenko: Boris Nemţov urma sa dezvăluie implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko în Kiev
Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko în Kiev (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse Boris Nemţov, împuşcat mortal vineri seară la câţiva paşi de Kremlin, a fost ucis din cauza ca se pregătea să prezinte dovezi ale implicării Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei, a acuzat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, citat de Moscow Times.

Preşedintele ucrainean i-a adus un omagiu lui Nemţov şi a dezvăluit că opozantul rus îi spusese cu câteva săptămâni în urmă că are dovezi ale rolului Rusiei în criza din Ucraina pe care urmează să le facă publice.

"El a spus că va prezenta dovezi clare ale implicării forţelor armate ale Rusiei în Ucraina. Cuiva i-a fost foarte frica de asta şi... l-a ucis", a declarat Petro Poroşenko.

În noaptea morţii lui Nemţov, preşedintele ucrainean a precizat că acesta a fost "o punte între Ucraina şi Rusia, iar această legătură a fost distrusă de focurile de arma ale unui asasin".

Amintim că, potrivit ONU, aproape 6.000 de oameni şi-au pierdut viaţa din aprilie de când au izbucnit luptele în estul Ucrainei şi nu mai puţin de 1,5 milioane de oameni au fugit din casele lor.

Din 2014, de când Ianukovici a fugit din Ucraina, Rusia a anexat deja peninsula Crimeea şi este acuzată de sprijinirea şi coordonarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Guvernul ucrainean şi liderii occidentali şi NATO susţin că există dovezi clare că Rusia îi ajută pe rebelii din estul Ucrainei cu arme grele şi soldaţi. Experţii independenţi confirmă şi ei aceste afirmaţii. De partea cealaltă, Moscova neagă acuzaţiile, insistând asupra faptului că toţi ruşii care luptă alături de rebeli sunt de fapt "voluntari".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe