Poroşenko cere ONU să pună capăt agresiunii ruse din Ucraina

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut celorlalte naţiuni să ajute la oprirea agresiunii ruse din ţara sa, afirmând că misiunea ONU include combaterea unui astfel de “expansionism”.

Poroşenko a folosit discursul de miercuri la sesiunea Adunării Generale a ONU pentru a critica Rusia, care a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi, de atunci, a susţinut războiul separatist din estul Ucrainei, care a provocat până acum moartea a peste 10.300 de persoane, potrivit RFE/RL.

Liderul ucrainean a afirmat că nimic nu va opri “politicile expansioniste agresive” ale Rusiei dacă naţiunile lumii nu înfruntă împreună conducerea de la Moscova.

“Depinde de noi să îi facem să le pese. Altfel, de ce ne aflăm aici?”, a întrebat Poroşenko.

Rusia nu a răspuns imediat discursului lui Poroşenko. De altfel, Kremlinul a negat în mod constant orice implicare directă în conflictul din estul Ucrainei.

Potrivit Agenţiei ruse de ştiri Interfax, într-un forum separat al ONU, Poroşenko a repetat apelul pentru o operaţiune ONU de menţinere a păcii în Ucraina, declarând că aceasta va ajuta la refacerea “suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a Ucrainei.

La acest forum, Poroşenko a mulţumiţi Germaniei, Franţei şi Statelor Unite pentru “sprijinul internaţional acordat acestei iniţiative”, deşi ONU nu a aprobat încă cererea Kievului pentru o forţă de menţinere a păcii în Ucraina.

Rusia, care are putere de veto în Consiliul de Securitate al ONU, s-a opus cererii guvernului din Kiev pentru crearea forţei de menţinere a păcii şi a cerut o misiune ONU mai limitată care să furnizeze protecţie observatorilor europeni ai războiului din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe