Poroşenko: Există dovezi că atacul din Mariupol a fost lansat de rebeli


Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015.
Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat duminică că mai multe conversaţii radio şi telefonice interceptate dovedesc că separatistii au fost responsabili pentru atacul cu rachete de sâmbătă dimineaţa asupra oraşului sud-estic Mariupol, situat pe ţărmul ucrainean al Mării Negre.

“Conversaţiile radio şi telefonice interceptate, care mi-au fost înmânate de către serviciile secrete ucrainene, dovedesc în mod indiscutabil că atacul a fost desfăşurat de terorişti, care, din nefericire, sunt susţinuţi de Rusia”, a declarat liderul ucrainean în cadrul unei întâlniri de urgenţă a Consiliului de Securitate al ţării.

Uniunea Europeană a condamnat aceste atacuri insurgente, avertizând că escaladarea conflictului va conduce la deteriorarea relaţiilor cu Rusia, relatează AFP.

“Escaladarea conflictului va genera, în mod inevitabil, deteriorarea gravă a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia”, a declarat Federica Mogherini, şefa UE pentru politică externă.

Oficialii au declarat că pe lângă cei 30 de morţi există cel puţin 102 răniţi, dintre care cel puţin 30 în stare gravă, confirmând temerile că numărul victimelor va creşte în aceste zile.

Cinci copii au fost răniţi, între care doi au 3 ani, unul 10 ani şi un altul 15 ani. Cea mai tânără victimă a atacului cu rachete a fost confirmată ca fiind un băiat în vârstă de doar 4 ani.

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au fost învinuiţi pentru atacul asupra zonei rezidenţiale din Mariupol, a declarat şeful poliţiei regionale din Doneţk, Viaceslav Abroskin, pe pagina sa de Facebook.

Pe baza evaluărilor preliminare, rachetele folosite în atac au fost de tipul Grad, conform unei declaraţii din partea Consiliului Orăşenesc din Mariupol.

Misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că a efectuat o analiză a craterelor care arată că rachetele Grad şi Uragan utilizate în atac provin cel mai probabil din zonele controlate de rebelii pro-ruşi ai Republicii Populare Doneţk.

Bombardamentele au avut loc în mijlocul unei intensificări a luptelor dintre forţele guvernului şi separatiştii susţinuţi de Rusia.

În context, Secretarul de stat american John Kerry a avertizat că s-ar putea să crească presiunea internaţională asupra Rusiei.

“Cerem Rusiei să întrerupă imediat susţinerea separatiştilor, să închidă graniţa internaţională cu Ucraina, să îşi retragă toate armele şi toţi luptătorii şi să suspende întreaga susţinere financiară”, a precizat Kerry într-o declaraţie.

Miniştrii de externe ai Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit săptămâna trecută în Berlin pentru a discuta o modalitate de a opri violenţele. Dar, în ciuda discuţiilor, conflictul s-a intensificat în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk.

Joi, o staţie de autobuz a fost lovită cu un obuz. Ambele tabere se învinuiesc reciproc pentru acest atac în care au murit 8 civili.

Misiunea OSCE în Ucraina a condamnat luptele continue din zonele civile şi a cerut ambelor părţi să nu mai folosească forţa în astfel de zone, inclusiv în apropierea aeroportului din Doneţk.

“Folosirea zonelor rezidenţiale ca poziţii de atac va atrage lupte asupra acelor zone, periclitându-se şi mai mult vieţile civililor”, a susţinut OSCE.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a fentat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea, lucru ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 4.800 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.