Poroşenko: Rusia a retras o mare parte din forţele mobilizate în Ucraina

Petro Poroşenko, 5 iunie 2015
Petro Poroşenko, 5 iunie 2015 (Carsten Koall/Getty Images)

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat, miercuri, că Rusia a retras o mare parte din forţele armate mobilizate pe teritoriile ucrainene, amplificând speranţele pentru pace născute după cinci luni de conflict ruso-ucrainean, care a provocat moartea a peste 3.000 de persoane, relatează Reuters.

Moscova neagă că a trimis forţe armate în estul Ucrainei pentru a susţine forţele pro-ruse care se confruntau cu forţele ucrainene. Totuşi, Occidentul şi Kievul au oferit dovezi copleşitoare care arată contrariul. Moscova neagă în continuarea că înarmează separatiştii.

Preşedintele ucrainean a declarat că Ucraina va rămâne o ţară suverană, unită, sub termenii planului de pace semnat vineri la Minsk, însă teritoriile aflate sub controlul ”rebelilor” vor primi un statut special.

”Potrivit ultimelor informaţii pe care le-am primit din partea agenţiilor noastre de informaţii, 70% din soldaţii ruşi au fost mutaţi înapoi peste graniţă”, a declarat acesta. ”Asta întăreşte şi mai mult speranţa noastră că iniţiativele de pace vor avea previziuni bune”.

Totuşi, Poroşenko a declarat că armistiţiul nu se dovedeşte uşor de menţinut deoarece ”teroriştii” încearcă constant să provoace forţele Kievului.

Armata Ucrainei a înregistrat cel puţin şase încălcări ale armistiţiului în timpul nopţii de marţi spre miercuri. Autorităţile de la Kiev susţin că nu au existat victime. Cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul armistiţiului, au precizat oficialii ucraineni. De asemenea, un civil a fost ucis, în weekend, în timpul unui bombardament lansat de forţele separatiste în estul oraşului Mariupol.

Poroşenko a declarat că Ucraina îşi regrupează forţele în estul Ucrainei, dar nu ca pregătire pentru o nouă ofensivă împotriva rebelilor, aşa cum au sugerat forţele separatiste, ci pentru a apăra teritoriul ţării de un posibil atac.

Kremlinul a comunicat că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean sunt în mare parte satisfăcuţi în privinţa modului în care a rezistat armistiţiul. Cei doi lideri au vorbit la telefon marţi pentru a doua oară în aceasta în săptămână.