Porto Rico anunţă primul deces asociat cu virusul Zika

Autorităţile din domeniul sănătăţii au confirmat primul deces asociat cu virusul Zika pe un teritoriu american. Autorităţile susţin că un bărbat în vârstă de 70 de ani a murit din cauza unei complicaţii rare provocate de virusul Zika în Porto Rico.
Ţânţarul Aedes poate răspândi virusul Zika, pe lângă febra dengue şi virusul Chikungunya.
Ţânţarul Aedes poate răspândi virusul Zika, pe lângă febra dengue şi virusul Chikungunya. (Captură Foto)

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din San Juan a murit din cauza unei reacţii autoimune la acest virus la sfârşitul lunii februarie, a declarat Ana Rius, secretar în Ministerul Sănătăţii din Puerto Rico.

Pacientul aparent şi-a revenit de pe urma simptomelor iniţiale ale infectării cu virusul Zika, inclusiv febră, iritaţii şi dureri corporale, dar ulterior a dezvoltat o afecţiune care atacă celulele de sânge şi împiedică coagularea. Oficialii au declarat că bărbatul a murit în cele din urmă din cauza sângerării interne rezultate de pe urma acestei complicaţii, cunoscută sub numele de PTI (Purpură Trombocitopenică Imună).

Ruis a declarat că alte trei cazuri de PTI au fost raportate în ţară, adăugând că pacienţi şi-au revenit complet. Cazuri similare au fost, de asemenea, în America de Sud, înregistrându-se inclusiv trei decese provocate de PTI în Columbia.

Zika este cel mai bine cunoscut pentru cauzarea microcefaliei, un defect de naştere care constă într-un cap anormal de mic ce poate duce la probleme severe de dezvoltare la copii. În plus, există dovezi puternice care leagă virusul Zika de Guillain-Barre, o afecţiune în care sistemul imunitar al organismului atacă o parte a sistemului nervos periferic. Primele simptome ale acestei tulburări includ diferite grade de slăbiciune sau senzaţie de furnicături la nivelul membrelor inferioare.

Sunt necesare investigaţii suplimentare

Conform doctorului Tyler Sharp de la Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), cazul PTI s-a dezvoltat în mare parte în acelaşi mod precum în cazul pacienţilor ce suferă de sindromul Guillain-Barre. În ambele cazuri, atacul asupra sistemului imunitar a avut loc după ce au dispărut simptomele virusului Zika.

Sharp a precizat că cercetătorii au studiat modul în care Zika cauzează aceste afecţiuni rare şi dacă ele sunt cauzate de acelaşi mecanism.

“Este foarte important să ne dăm seama [de acest mecanism] şi cât mai repede posibil să putem găsi anumite căi de intervenţie pentru a-l opri”, a susţinut el.

Primul deces

Decesul din San Juan este primul deces asociat cu Zika în Porto Rico. Teritoriul american din Caraibe a confirmat 683 de alte cazuri de infecţie – inclusiv 65 de femei însărcinate, conform CDC.

CDC a avertizat în privinţa unei potenţiale explozii a virusului Zika pe insulă.

“Deşi decesele asociate cu Zika sunt rare, primul deces identificat în Porto Rico evidenţiază posibilitatea cazurilor severe, precum şi necesitatea creşterii gradului de conştientizare a furnizorilor de servicii medicale în ceea ce priveşte complicaţiile care ar putea duce la boli severe sau decese”, a susţinut CDC.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii în luna februarie a decretat stare de urgenţă de sănătate publică în legătură cu virusul Zika, care se răspândeşte prin ţânţari şi contact sexual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe