Portul Constanţa, cel mai mare centru nodal pentru transporturile de cereale din Europa

Portul Constanţa
Portul Constanţa (Epoch Times)
Portul Constanţa, peste care îşi doreşte să fie "jupân" Radu Mazăre, primarul cu dosare penale, devine cel mai mare centru nodal pentru transporturile de cereale din Europa, într-o piaţă mondială a grâului de 4,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
Conform sursei citate, preluată de Mediafax, cantitatea de cereale care a trecut prin Portul Constanţa până la sfârşitul lunii august a fost cu 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi, până la sfârşitul acestui an, va depăşi nivelul anului trecut, a declarat purtătorul de cuvânt al portului, Monica Velicu.

Aceste rezultate s-ar datora în bună măsură firmei Cargill, cea mai mare companie privată din Statele Unite, şi companiei Transport Trade Services, care au finalizat în luna august o investiţie de 15 milioane de euro în terminalul de cereale Canopus Star din Portul Constanţa, dublând capacitatea acestuia de la 50.000 de tone la 110.000 tone.

Creşterea producţiei de cereale din România, Bulgaria şi Ungaria şi construirea de noi silozuri şi terminale pentru manipularea livrărilor către Egipt au propulsat Portul Constanţa înaintea portului Rouen din Franţa, ca principal centru nodal al cerealelor în Europa.

După ce a câştigat contracte în faţa Rusiei şi Franţei, România a devenit principalul furnizor al agenţiei de stat pentru cereale din Egipt, şi a atras companii agricole ca ASI Europe din Germania şi Archer-Daniels-Midland (ADM) şi CHS din Statele Unite.

Astfel, în 2013, transportatorii au trimis un număr record de 533 de vase în Portul Constanţa, cu 21% mai mare decât anul precedent, potrivit datelor furnizate de port, iar în primele opt luni ale acestui an, prin Portul Constanţa au trecut 9,5 milioane de tone de cereale, cu 30% mai mult faţă de intervalul similar din anul trecut. Volumul din acest an va depăşi recordul de 15,3 milioane de tone consemnat în 2013, a mai declarat Monica Velicu.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie