Poşta Moldovei: Contrabandă cu anabolizante în UE şi SUA. Fost angajat care deconspiră faptele, reţinut

După ce a făcut publică informaţia pe care a descoperit-o în urma unei investigaţii proprii în perioada când activa la Poşta Moldovei, a rămas fără serviciu iar vineri a fost reţinut de poliţişti.
Sediul Central al Poştei Moldovei, Chişinău
Sediul Central al Poştei Moldovei, Chişinău (Epoch Times)

Fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al întreprinderii de stat Poşta Moldovei, Sergiu Cibotaru, cel care în 2012 a descoperit o schemă de contrabandă cu anabolizante prin intermediul întreprinderii „Poşta Moldovei”, a fost reţinut. Acest lucru a fost anunţat în plenul Parlamentului de preşedintele Comisiei speciale, care a verificat activitatea „Poştei Moldovei”, deputatul liberal-democrat, Grigore Cobzac

„Azi urma sa mai primim dovezi în cadrul acestei anchete, dar vă informez că principalul martor a fost arestat”, a subliniat Cobzac.

Sergiu Cibotaru a adus la cunoştinţă despre transportarea zilnică a zeci de saci cu anabolizante către state din Uniunea Europeană şi SUA prin intermediul Poştei Moldova. Potrivit jurnal.md, substanţele interzise ar fi camuflate în colete pe care scrie că ar conţine cărţi ori ziare.

În şedinţa Parlamentului de vineri, deputatul PLDM, Grigore Cobzac a solicitat prelungirea termenului de activitate a comisiei create pentru investigarea acestui caz, întrucât acesta expirase chiar la 29 iulie, Acest lucru este necesar pentru desfăşurarea în continuare a anchetei, luând în considerare faptul că o parte dintre documentele primite de la Serviciul Vamal erau false.

Mai mult decât atât, preşedintele Comisiei a ţinut să precizeze că nu a reuşit anchetarea tuturor dovezilor găsite întrucât în ultima perioadă, casa i-ar fi fost spartă de două ori, hoţii furându-i doar calculatorul unde era stocată toată informaţia colectată în urma audierilor cu privire la schema de contrabandă cu anabolizante prin Poşta Moldovei.

Sergiu Cibotaru a mărturisit că ar fi descoperit o schemă de contrabandă cu anabolizante încă în anul 2012, fapt pentru care ar fi rămas fără funcţie. În urma investigaţiilor s-a observat că prin Poşta Moldovei către ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite ale Americii zilnic sunt trimise zeci de colete cu substanţe interzise, lucru confirmat şi de către o actuală angajată a poştei, care ar fi fost martoră a procesului de ambalare în repetate rânduri. Acesta a mai adăugat că anabolizantele sunt camuflate în colete cu etichetă „Сărţi" sau „Broşuri".

Potrivit sursei citate, Cibotaru a afirmat că şefii instituţiei nu numai că sunt la curent, dar chiar controlează această afacere ilegală. Menţionăm că Serviciul de Informaţii şi Securitate anunţa la 9 februarie 2016 că pe aeroportul internaţional Chişinău au fost descoperiţi 15 saci poştali ticsiţi cu anabolizante, adică aproape 400 de colete urmând să fie urcate la bordul unui avion cu destinaţia Frankfurt.

Cibotaru a anunţat administraţia întreprinderii în legătură cu acest caz, prezentându-i vicedirectorului Sergiu Batiuşca un raport cu privire la rezultatele anchetei interne pe care a făcut-o singur. Documentul a fost semnat de mai mulţi angajaţi, implicaţi în cercetări, însă Batiuşca ar fi refuzat să semneze acel raport. Acesta a desfiinţat, în schimb, Serviciul control financiar şi audit intern din structura întreprinderii, iar în consecinţă Sergiu Cibotaru a rămas fără funcţie.