Postacul chinez dă rateuri: poveşti ridicole despre propaganda pe Facebook şi Twitter a Partidului Comunist Chinez

O poză care circulă pe Facebook cu un călugăr tibetan urmărit şi bătut de către un soldat chinez din Tibet.
O poză care circulă pe Facebook cu un călugăr tibetan urmărit şi bătut de către un soldat chinez din Tibet. (www.facebook.com)

În ultimele luni au luat naştere pe Twitter, Facebook şi youtube o serie de conturi ale unor "persoane" care au început să difuzeze materiale despre cât de fericită este situaţia tibetanilor sub ocupaţia Chinei, arată un articol al New York Times.

Tibetul face acum parte din China, de la invazia din 1951, dar represiunea sângeroasă a Partidului Comunist Chinez în regiunea autonomă a generat o dorinţă puternică de independenţă şi protestele împotriva guvernului chinez sunt frecvente.

Guvernul chinez a afirmat în cadrul Comisiei ONU pentru Drepturile Omului - care, la fiecare patru ani, analizează situaţia drepturilor omului din diferite state membre ale Naţiunilor Unite, şi care a avut loc la Geneva în luna octombrie 2013 - că “în prezent, Tibetul se dezvoltă pe plan economic, înregistrează progrese politice, are o cultură înfloritoare, o societate armonioasă şi un mediu înconjurător propice” [sublinierea noastră]. "Poporul său este fericit şi sănătos" şi "dezvoltarea Tibetului nu poate fi disociată de această cale justă" [a ocupaţiei chineze, n.r].

Pe de altă parte, exilaţii tibetani şi grupurile de apărare a drepturilor omului acuză China că "loveşte cu piciorul" în cultura, religia, limba şi mediul tibetanilor şi că ar comite în regiune abuzuri grave. Raportul guvernamental al Chinei respinge toate aceste acuzaţii, dând asigurări că “orice persoană imparţială nu poate fi decât convinsă” de realizările chineze în Tibet.

De exemplu, contul de Twitter al lui "Matt Hugo" (în prezent suspendat), a tweetat timp de săptămâni întregi fotografii cu tibetani în costume tradiţionale, imagini ale altor tibetani care cântau fericiţi într-o emisiune la televiziunea de stat chineză şi mai multe articole preluate de pe site-urile de propagandă ale guvernului de la Beijing. Matt Hugo, cu toate acestea, nu există, iar fotografia de pe contul său Twitter, care înfăţişează un băiat care iese din mare, aparţine de fapt modelului brazilian Felipe Berto.

Grupul Free Tibet în colaborare cu The New York Times au identificat peste 100 asemenea conturi false.

Este vorba despre o propagandă foarte interesantă, pentru că nu este destinată chinezilor. Toate conturile reprezintă persoane "occidentale" iar mesajele pe care le lansează şi materialele linkate sunt aproape toate în limba engleză. Mai mult decât atât, diferite reţele sociale pe care aceste persoane sunt "înscrise" (Facebook, youtube şi Twitter), sunt toate blocate în China. Acest lucru înseamnă că aceasta este o propagandă adresate în mod specific occidentalilor.

Este vorba, cu alte cuvinte, un display al "soft power"-ului, o strategie pe care marile puteri o folosesc pentru a obţine spălarea pe creier într-un mod "paşnic".

Într-una din ultimele încercări de a folosi în mod eficient un "soft power" al său, compania de producţie cinematografică oficială a guvernul chinez a colaborat la realizarea ultimul film din seria "Transformers".

Dintre toate încercările sale de a intra în graţiile opiniei publice occidentale, falsificarea conturilor nu pare printre cele mai de succes. Cele mai ridicole sunt fotografiile alese pentru diferitele conturi. Au fost folosite, în general, fotografii disponibile în arhivele de fotografii cu plată întrebuinţate în campanii de publicitate, sau cele de pe site-urile internet ale mai multor companii:nu par realiste şi naturale ca cele personale, pe care le au cea mai mare parte a utilizatorilor de pe reţelele sociale.

Unele dintre aceste conturi folosesc fotografii de celebrităţi, cum ar fi actori din seriale TV sau chiar persoane care au murit, cum ar fi Syd Barrett, solistul trupei Pink Floyd. Mult mai bizară este alegerea de nume folosite pentru aceste conturi, care par să dezvăluie o slabă cunoaştere a obiceiurilor occidentalilor: multe dintre ele sunt formate din două prenume de persoane puse unul lângă celălalt, cum ar fi: Oliver Nina, Felix James, Philomena Rebecca, cât şi acest Matt Hugo.

După semnalările făcute de către Free Tibet, Twitter a închis mai multe conturi false folosite pentru propagandă. Conform asociaţiei, cu toate acestea, există încă o mulţime de alte conturi în funcţiune. Cum ar fi acela al lui Bartels Francois (nu este clar care dintre cele două este numele), o fată în vârstă de 21 de ani, care locuieşte în El Paso, Texas (Statele Unite), şi care în afară de a avea o pasiune pentru tânărul cântăreţ britanic Jake Bugg scrie adepţilor săi cine este proprietarul de drept al Insulelor Senkaku, arhipelagul nelocuit subiect de litigiu între Japonia şi China.

Tibetul este închis pentru observatorii externi din 2008, atunci când cel puţin 200 de oameni şi-au pierdut viaţa într-o revoltă anti-chineză, înăbuşită în sânge de Beijing.